Japonské burzy v pondelok posilnili

Hlavný tokijský index Nikkei posilnil o 0,4 % na 20 808,69 bodu. Širší Topix uzavrel vyššie o 0,7 % na 1 691,29 bodu.

Japonské akciové trhy v pondelok posilnili. Investori pozitívne reagovali na zisky hlavného šanghajského indexu a nevšímali si nepriaznivé informácie o čínskom zahraničnom obchode zverejnené cez víkend. V uverejnených júlových čínskych údajoch prekvapil pokles exportu, ako aj zníženie cien výrobcov. Tieto informácie pôsobili negatívne na čínske akcie kótované na tokijskej burze.

USA cez víkend zverejnili údaje o náraste počtu pracovných miest a poklese miery nezamestnanosti na sedemročné minimum. Aj pre tieto údaje sa očakáva, že americký Federálny rezervný systém (Fed) už v septembri zvýši úrokové sadzby, prvýkrát za posledných desať rokov. „Trh vstrebáva víkendové údaje z USA a z Číny. Investori si konečne pripomenuli realitu, že dlho trvajúce obdobie kvantitatívneho uvoľňovania o mesiac končí,“ uviedol pre agentúru Reuters Stefan Worrall z banky Credit Suisse.

Hlavný tokijský index Nikkei posilnil o 0,4 % na 20 808,69 bodu a širší Topix vzrástol o 0,7 % na takmer osemročné maximum 1 691,29 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy