Spotrebiteľská dôvera v Japonsku v júli klesala

Dôvera japonských spotrebiteľov dosiahla šesťmesačné minimum. Tieto údaje spochybňujú výhľad japonskej centrálnej banky, ktorá predpokladá, že súkromná spotreba sa dostane zo stagnácie a pomôže ekonomike dostať sa z predpokladaného poklesu v období medzi aprílom a júnom.

Dôvera japonských spotrebiteľov sa v júli dostala na najnižšiu úroveň za šesť mesiacov. Vyplýva to z údajov japonskej vlády zverejnených v pondelok. Index spotrebiteľskej dôvery v júli klesol o 1,4 % na 40,3 bodu.

Je to náznak toho, že domácnosti sa dostávajú pod tlak vzhľadom na rastúce ceny potravín a mierny rast miezd. Tieto údaje spochybňujú výhľad japonskej centrálnej banky, ktorá predpokladá, že súkromná spotreba sa dostane zo stagnácie a pomôže ekonomike dostať sa z predpokladaného poklesu v období medzi aprílom a júnom.

Vládny kabinet tak zhoršil hodnotenie spotrebiteľskej dôvery s tým, že „stráca rýchlosť“. Vládny prieskum ukázal, že 87,7 % respondentov očakáva v nasledujúcich dvanástich mesiacoch nárast spotrebiteľských cien. V júni bol tento podiel na úrovni 87,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy