Rakúski a nemeckí poslanci chcú prístup k dokumentom o TTIP

Predsedníčka rakúskeho parlamentu, Národnej rady, Doris Buresová žiada od amerického veľvyslanectva vo Viedni, aby rakúski poslanci mali prístup k prerokúvaným dokumentom o zóne voľného obchodu medzi EÚ a Spojenými štátmi (TTIP). Informuje o tom APA. V liste americkej veľvyslankyni Alexe Wesnerovej Buresová napísala, že „viac transparentnosti a demokratická účasť v rámci rokovaní o TTIP by viedlo k (ich) zvecnení“.
V dnešnom vydaní Kronen Zeitung sa uvádza, že list odišiel americkej veľvyslankyni koncom júla.
Buresová sa sťažovala na to, že do čitárne amerického veľvyslanectva majú prístup len vládni úradníci. Toto právo však nemajú poslanci a sociálni partneri. Je to výsledok dohody medzi Európskou komisiou a americkým ministerstvom obchodu.
V Nemecku predseda spolkového parlamentu Norbert Lammer v protestnom liste americkej vláde žiadal o prístup k dokumentom o TTIP pre nemeckých poslancov.
Dohodu o zóne obchodu medzi EÚ a USA kritizujú na oboch brehoch Atlantiku. Kritici v EÚ tvrdia, že dohoda povedie k ohrozeniu právneho štátu, demokracie, ochrany spotrebiteľov, zníženiu bezpečnosti potravín a kultúry. V Spojených štátoch kritici, najmä z ľavého krídla Demokratickej strany, sa obávajú, že po jej vstúpení do platnosti uniknú z USA mnohé pracovné miesta do krajín s nižšími mzdami.

Súvisiace články

Aktuálne správy