Výrazne zvýšenie sadzieb Fedu v USA nie je reálne

Celý finančný svet uprene pozerá na americkú centrálnu banku, Fed, či sa napokon rozhodne pre dlhoočakávané prvé silné zvýšenie svojej základnej úrokovej sadzby. Informuje o tom rakúsky denník Die Presse v dnešnom vydaní a na internetovom portáli.
Pre investorov je to veľmi dôležitá záležitosť. Vyššie úroky by ešte viac podporili v súčasnosti silný dolár. Pre nich by sa stala americká mena ešte príťažlivejšou. Avšak akcie, ktoré v podmienkach nízkych úrokov prinášajú zisk ich vlastníkom, by tým dostali silný úder.
Finanční analytici sa zhodujú na tom, že Fed svoju základnú úrokovú sadzbu zvýši už na budúci mesiac. Teraz je stanovená v rozpätí nula až 0,25 %. Fed by mohol rozhodnúť, že jej dolná hranica bude 0,25 %. To by nebolo nič iné, len alibistické riešenie.
V takom prípade by „zvýšenie“ úrokovej sadzby nemalo vplyv na akciové burzy. Burzoví investori môžu byť, pokiaľ ide o vplyv úrokov na kurzy akcií, pokojní.
Silnejší rast úrokovej sadzby Fedu nie je v tomto roku pravdepodobný. Záver podporujú viaceré dôvody. Konjunktúra v Spojených štátoch nie je taká silná, aby spĺňala kritérium na jej zvýšenie. Rast hrubého domácej produktu (HDP) v tomto roku sa podľa najnovších prognóz predpokladá nižší, než sa odhadoval v predchádzajúcich mesiacoch. Slabý prírastok HDP tlmí obavy, že sa rast spotrebiteľských cien dostane vyššie nad stropové 2 % ročne. Fed niekoľkokrát uviedol, že sa hlavným dôvodom rastu jeho úrokovej sadzby stane zrýchlená inflácia spotrebiteľských cien. Predpoklad, že dôjde k silnejšiemu vzostupu úrokov v USA brzdí aj rozbiehajúca sa prezidentská kampaň, ktorá vyvrcholí na budúci rok v novembri voľbami nového pána Bieleho domu. Fed sa tradične pred touto udalosťou zdržuje akcií, ktoré by mohli silno ovplyvniť finančné a akciové trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy