V ekonomike USA pribudlo v júli 215 tisíc pracovných miest

Miera nezamestnanosti v krajine bola minulý mesiac na sedemročnom minime 5,3 %.

Počet nových pracovných miest v americkej ekonomike v júli rástol slušným tempom a zvyšovanie miezd ožilo. Ministerstvo práce USA v piatok informovalo, že v ekonomike krajiny bez sektora poľnohospodárstva minulý mesiac pribudlo 215 tisíc pracovných miest, keďže rast zamestnanosti v sektoroch stavebníctva a priemyslu prevážil nad poklesom počtu pracovných miest v ťažobnom odvetví. Miera nezamestnanosti v krajine bola v júli na sedemročnom minime 5,3 %. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, však predpokladali, že v USA v júli pribudne až 223 tis. pracovných pozícií.

Priemerný pracovný týždeň v USA sa v júli predĺžil na 34,6 hodiny z júnových 34,5 hodiny. Pracovný týždeň v júli tak bol najdlhší od februára. Priemerná hodinová mzda minulý mesiac stúpla o 5 centov, čiže o 0,2 % po tom, ako v júni stagnovala. Medziročne priemerné zárobky vzrástli o 2,1 %. Medziročný rast miezd je tak ešte ďaleko od úrovne 3,5 %, ktorá je podľa ekonómov typická pre úplnú zamestnanosť.

Počet zamestnancov v americkom stavebníctve v júli stúpol o 6 tisíc vďaka zlepšeniu situácie na trhu obytných nehnuteľností. Počet zamestnancov v priemysle sa zvýšil o 15 tisíc, keďže časť výrobcov áut sa rozhodla v tomto roku neurobiť zvyčajnú letnú prestávku vo výrobe. Počet zamestnancov v americkom ťažobnom odvetví však v júli klesol o 4 tisíc.

Súvisiace články

Aktuálne správy