Septembrové zvýšenie sadzieb Fed-u nie je isté

Federálny rezervný systém čaká na nové informácie, pred kľúčovým zasadnutím v polovici septembra bude venovať pozornosť najmä situácii na trhu práce, uviedol člen Rady guvernérov Fed-u Jerome Powell.

Zatiaľ nie je isté, či americká centrálna banka (Fed) už v septembri pristúpi k prvému zvýšeniu úrokových sadzieb za takmer dekádu. Vyhlásil to v stredu člen Rady guvernérov Federálneho rezervného systému Jerome Powell. Pred kľúčovým zasadnutím Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC), ktorý formuje menovú politiku centrálnej banky, budú jeho členovia venovať pozornosť najmä údajom z trhu práce, uviedol Powell.

Ekonomika sa vyvíja v súlade s očakávaniami a trh práce zostáva silný, nedávne údaje však boli zmiešané, povedal pred stanicu CNBC. Spomenul pritom slabšie než očakávané údaje o mzdách zamestnancov v druhom kvartáli. „O ničom sa nerozhodlo. Zatiaľ som sa nerozhodol čo podporím a určite sa nerozhodol ani výbor (FOMC)“ povedal Powell.

Zvýšenie úrokových sadzieb na zasadnutí, ktoré sa uskutoční 16. a 17. septembra, v utorok podporil šéf pobočky Fed-u v Atlante Dennis Lockhart. Ako uviedol, k opačnému rozhodnutiu by ho mohlo priviesť iba „výrazného zhoršenie podmienok“ v ekonomike. Powell dodal, že čas na zvýšenie sadzieb sa jednoznačne priblížil, upozornil však, že inflácia naďalej zostáva pod cieľovou hodnotou Fed-u.

Po zohľadnení inflácie americké spotrebiteľské výdavky v júni stagnovali, keď v máji vzrástli o 0,4 %. Bez započítania cien potravín a energií v júni výdavky posilňovali o 0,1 % tretí mesiac v rade. Index jadrovej inflácie sa za 12 mesiacov do konca júna zvýšil o 1,3 %. Inflácia tak zaostáva za cieľovou hodnotou 2 %, ktorú si naplánoval Fed.

Súvisiace články

Aktuálne správy