Zisk skupiny ING v 2. kvartáli vzrástol menej, ako analytici očakávali

Holandská banková skupina ING zaznamenala v 2. kvartáli rast zisku, za ktorý vďačí novým klientom aj zotavovaniu európskych ekonomík. Napriek tomu ING sklamala analytikov, ktorí očakávali ešte lepší výsledok. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Čistý zisk celej skupiny ING, v ktorom sú zahrnuté aj príjmy z poisťovníctva, za tri mesiace do konca júna 2015 vzrástol na 1,36 miliardy eur z 1,07 miliardy eur v rovnakom období minulého roka. Analytici však predpovedali ING zisk v priemere 1,46 miliardy eur. Dôvodom horšieho výsledku bol negatívny vplyv predaja ďalšej časti podielu v poisťovacej skupine NN. V uplynulom 2. kvartáli znížila ING svoj podiel v NN na 37,6 %.
Holandská finančná skupina urýchľuje reštrukturalizáciu, ktorú jej nariadila Európska únia (EÚ). Banku musela totiž v roku 2008 zachraňovať vláda. Podmienkou pomoci bolo oddelenie bankovej a poisťovacej divízie ING.
Čistý zisk bankovej divízie ING sa v období apríl-jún zvýšil o 21,1 % na 1,12 miliardy eur z 923 miliónov eur v 2. kvartáli 2014, ale je o 5,8 % nižší ako v 1. štvrťroku tohto roka.
Banka získala v sledovanom období 600.000 nových klientov a posilnila tak svoje pozície vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku, Poľsku, Rumunsku a Turecku.
ING navrhuje vyplatiť za 1. polrok 2015 dividendy vo výške 24 centov na akciu, čo zodpovedá 40 % základného zisku celej skupiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy