Írska ekonomika v 1. kvartáli nabrala tempo

Írska ekonomika po miernom spomalení v poslednom kvartáli 2014 v prvých troch mesiacoch tohto roka opäť nabrala tempo. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe predbežných údajov írskeho štatistického úradu.
Podľa štatistík hrubý domáci produkt (HDP) Írska po úprave o sezónne vplyvy v prvých troch mesiacoch 2015 medzikvartálne vzrástol o 1,4 %. To je viac ako v 4. štvrťroku 2014, keď sa tempo jeho rastu spomalilo na 1,2 % z 1,4 % v predchádzajúcich troch mesiacoch.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že zatiaľ čo spotrebiteľské výdavky, ktoré sú významným motorom ekonomiky, sa v období január-marec zvýšili o 1,2 %, výdavky vlády klesli o 0,4 %.
V medziročnom porovnaní HDP Írska v 1. kvartáli stúpol o 6,5 %, čo je tiež zrýchlenie oproti 6-% rastu v poslednom štvrťroku minulého roka.
Írska centrálna banka tento týždeň zlepšila svoju prognózu pre ostrovnú ekonomiku v tomto aj v budúcom roku vďaka čoraz silnejšiemu domácemu dopytu. Banka najnovšie očakáva, že sa HDP Írska v tomto roku zvýši o 4,1 %, a nie o 3,7 %, ako predpovedala ešte pred tromi mesiacmi. A na budúci rok by mal vzrásť o 4,2 % namiesto o 3,8 %.
Ešte pred piatimi rokmi museli pritom Írsko pred finančným kolapsom zachraňovať partneri z eurozóny. Krajina odvtedy slúži ako vzorový príklad, že dôsledné presadenie úspor a reforiem sa vyplatí.

Súvisiace články

Aktuálne správy