Produkcia Gazpromu tento rok klesne na historické minimum

Za prvých šesť mesiacov klesol export Gazpromu do Európskej únie a Turecka o 6,2 % na 66,8 mld. metrov kubických.

Ruské ministerstvo hospodárstva očakáva, že tento rok klesne produkcia zemného plynu spoločnosti Gazprom na historické minimum 414 mld. metrov kubických. Za poklesom má byť slabý dopyt a menej investícií. V poslednej májovej prognóze však najväčší ruský a svetový producent zemného plynu predpovedal tohtoročnú produkciu v objeme 450 mld. metrov kubických. Teda očakával nárast v porovnaní s minulým rokom, keď vyťažil niečo cez 444 mld. metrov kubických.

Za prvý polrok klesol export plynu Gazpromu do Európskej únie a Turecka o 6,2 % na 66,8 mld. metrov kubických. Ako uvádza ministerstvo hospodárstva, dôvodom je nižšia spotreba plynu v Európe a nárast používania plynu zo zásobníkov počas zimy. Ministerstvo odhaduje celkový export zemného plynu v roku 2015 na úrovni 164,6 mld. metrov kubických, čo je oproti minulému roku pokles o 5,5 %. Ruská spoločnosť navyše stratila pozíciu najväčšieho dodávateľa plynu do Európy, ktorým je teraz Nórsko. V období medzi januárom až májom bola priemerná exportná cena plynu 249,7 USD za tisíc metrov kubických. V rovnakom období roka 2014 bola priemerná cena 335,7 USD za tisíc metrov kubických. Investície do produkcie plynu v období medzi januárom až aprílom sa znížili o viac než 60 % v bežných cenách.

Ministerstvo hospodárstva uverejnilo údaje po tom, čo sa ruský hrubý domáci produkt (HDP) v júni medziročne znížil o 4,2 %. Na pokles ekonomiky vplývali sankcie západnej Európy pre konflikt na Ukrajine a pokles cien ropy. Gazprom, ktorý zvykne tvoriť 8 % HDP Ruska, tento rok prestal publikovať mesačné správy o objeme produkcie prostredníctvom monitorovacej agentúry ministerstva pre energetiku.

(1 EUR = 1,1058 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy