World Economic Forum: 20 krajín s najväčším verejným dlhom

, WEF Foto: SITA

Najzadlženejšou krajinou sveta je Japonsko. Už dlho zápasí s tým, aby sa vymanilo z dvadsať rokov trvajúce stagnácie. Na druhej priečke v poradí najväčších dlžníkov je Grécko, ktoré trpí kvôli vážnej ekonomickej kríze.

Od začiatku 90. rokov zažíva Japonsko stagnáciu. Politické opatrenia vlády cielené na boj s krízou len zvýšili mieru zadlženia. V súčasnosti japonská vláda míňa takmer polovicu príjmov z daní na splátky dlhov. Napriek tomu zostávajú výnosy z japonských desaťročných štátnych dlhopisov pod 1 %.

Grécko taktiež nahromadilo ohromné ​​dlhy. MMF vydal 14. júla 2015 správu o ich (ne)udržateľnosti. V jej úvode nájdeme trefné zhrnutie gréckej situácie.

Zadlženie Grécka sa stalo vysoko neudržateľným. Dôvodom je minuloročné uvoľnenie politiky a nedávne zhoršenie domáceho makroekonomického a finančného prostredia kvôli uzavretiu bánk. Finančné potreby Grécka do konca roka 2018 sú aktuálne odhadované na 85 miliárd EUR. Dlh by sa v nasledujúcich dvoch rokoch mal priblížiť k 200 % HDP, za predpokladu dosiahnutia dohody o záchrannom programe. Grécky dlh by mohli urobiť udržateľným jedine úľavy, ktoré by však ďaleko presahovali to, čo je Európa zatiaľ ochotná pripustiť.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy