Jedno z najšpinavších tajomstiev Európy: Snaží sa ukryť obriu hromadu dlhov

, economyandmarkets Foto: thinkstock; SITA

Je to niečo, ako predaj tovaru spotrebiteľovi, ktorý nemá peniaze a potom sa diviť, keď nedokáže zaplatiť.

Podľa istých výpočtov, ak by sa Grécko rozhodlo pre odchod z eurozóny, 75 % ich vládneho dlhu by už bolo škrtnutých. Teraz je to ale omnoho horšie, lebo je tu ďalšia úroveň zadlženia o ktorej takmer nikto hovorí. V skutočnosti je veľmi náročné získať korektné informácie, otázka znie, prečo Nemecko a niektorí z najsilnejších oponentov Grexitu boli tak zúfalí, keď Grécko v eurozóne zostalo.

Nemecké firmy, ale aj tie z eurozóny, predávajú tovar gréckym firmám. Grécke spoločnosti uplatňujú svoje platobné záväzky voči centrálnej banke Grécka. Centrálna banka potom dlhuje centrálnej banke Nemecka, ktorá následne zaplatí nemeckým firmám a kruh sa uzatvára. Problém je, že krajiny južnej Európy PIIGS, teda Portugalsko, Taliansko, Grécko, Španielsko a Írsko, importujú skutočne vo veľkom. Keď Nemecko predáva do Grécka, centrálna banka Grécka zhromažďuje peniaze, ale nemeckej centrálnej banke nezaplatí. To je tzv. TARGET2 pôžička.

Sú to naozaj "úvery" v tom pravom slova zmysle. Nemecká centrálna banka vie, že ak bude veľmi tlačiť na dodržanie platobných termínov, vývoz sa spomalí alebo dokonca skončí. Buď sa poskytne úver s týmito podmienkami, alebo jednoducho stratia trh.

Je to obrovský problém, pretože ekonomicky slabšie národy nie sú konkurencieschopní exportéri. Nemôžu si dovoliť tieto nehorázne obchodné deficity, od čias, čo sa zaviedlo euro. Mena im umožňuje požičiavať si za nižšie sadzby. A silnejší exportéri ochotne poskytnú úver, len aby sa tento rozbehnutý vlak nezastavil. Podľa tohto usporiadania dlhuje Grécko Nemecku 100 miliárd eur, širšia časť eurozóny, takmer všetky krajiny PIIGS, dlhujú 531 miliárd. Nemecko drží zhruba 75 % týchto úverov TARGET2, ale slabšie krajiny dlhujú napríklad aj Holandsku, Luxembursku a Fínsku.

Nasledujúci graf ukazuje zostatky TARGET2 celej eurozóny. Modrá je úver štyroch hlavných vývozcov. Červená zobrazuje to, čo im päť dovozcov dlhuje.

Takéto zadlženie pred rokom 2008 neexistovalo, dnes je úver kráľom. Pritom kráľom má byť reálna hodnota, či hotovosť. Nie kredit. Zostatok pre všetky TARGET2 úvery sa na konci roka 2012 vyšplhal na 1,06 bilióna euro. To je ten pravý dôvod, prečo Nemecko nechcelo, aby Grécko opustilo eurozónu a v skutočnosti trvalo na tom, aby zostalo. Vládny dlh Grécka voči Nemecku sa vyšplhal na 90 miliárd eur. Ak by Grécko vystúilo, Nemecko by muselo dlh časom odpísať. Krátkodobý vplyv by bol pre Nemecko zvládnuteľný. Ale okrem vládneho dlhu, Grécko dlhuje Nemecku ďalších 100 miliárd cez TARGET 2 úvery. Tie by sa odpísali okamžite. A to je oveľa viac bolestivé a trápne voči voličom v krátkodobom horizonte, v ktorom politici skutočne žijú. Ak by Grécko zvolilo Grexit, Nemecko by prišlo o 190 miliárd eur, čo je oveľa viac než ktorákoľvek iná krajina. Aby sme sa vedeli na celú situáciu pozrieť komplexnejšie, pripomeňme si, že HDP Nemecka je asi 2,9 bilióna eur z čoho 46 %, alebo 1,3 bilióna pochádza z vývozu. Približne 63 % z toho, alebo okolo 840 miliárd ide do eurozóny. Vývozy sú pre Nemcov prvoradé, inak by ich starnúce hospodárstvo dlhodobo výrazne spomaľovalo.

To znamená, že 531 miliárd eur v TARGET2 zostatkoch z eurozóny, sa rovná 63 % jej vývozu, kde platby meškajú už osem mesiacov. Každý účtovník by dvihol prst, ak by pohľadávky meškali čo i len tri mesiace. Je to jedno z najšpinavších tajomstiev Európy. Ak chcete zachovať vývozy,  idú do krajín, ktoré si to nemôžu dovoliť. A centrálne banky vyvážajúcich krajín musia poskytnúť vysoký kredit centrálnym bankám slabších dovážajúcich krajín. Silnejšie krajiny dovážajú viac, než by mali, a slabšie národy dokážu žiť nad svoje pomery. Ide o veľkú nerovnováhu, už od vzniku eura v roku 1999.

Tento systém je neudržateľný, euro nevydrží. V nasledujúcich mesiacoch a rokoch sa nakoniec trhlina rozšíri. V tom najlepšom prípade sa reštrukturalizuje do silnej a slabej verzii meny.

Ani v USA to nie je ružové, ale je tu jeden svetlý bod: vďaka Bohu, že nie sme v Európe. Budeme stále ten najlepší dom obklopený veľmi zlým susedom.

Autorom je Harry Dent.

Súvisiace články

Aktuálne správy