Americká ekonomika ožíva a Fed by čoskoro mohol zvýšiť úroky

Tempo rastu americkej ekonomiky ožíva po slabom výkone v 1. polroku 2015. Americká centrálna banka Fed by tak mohla už v septembri zvýšiť úrokové sadzby, prvýkrát po vyše deviatich rokoch. Vyplýva to z prieskumu medzi poprednými ekonómami. Informovala o tom agentúra Reuters.
Reuters pripomína, že Fed naposledy zvyšoval úrokové sadzby v júni 2006, keď sa kľúčový úrok dostal na 5,25 %. Odvtedy už len klesal a od decembra 2008 je prakticky na nule.
Výkon americkej ekonomiky sa v 1. kvartáli znížil v dôsledku mimoriadne chladnej zimy, ale už v 2. štvrťroku mierne vzrástol, čo podporuje očakávania, že Fed pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb. Bude to prvý rast úrokov po dosť dlhej dobe, skonštatoval Scott Anderson, hlavný ekonóm Bank of the West, podľa ktorého je september na to vhodný čas.
Ale experti vzhľadom na mierne inflačné tlaky v USA očakávajú, že americká centrálna banka bude sprísňovať svoju menové politiku postupne. Predpovedajú, že Fed zvýši kľúčový úrok v septembri na v priemere 0,375 %, do konca tohto roka dosiahne zhruba 0,625 % a za 12 mesiacov ho postupne dostane na úroveň 1,125 %.
Menový výbor Fed sa zíde už na budúci týždeň, ale podľa väčšiny expertov ešte úroky nezvýši. Dôvodom sú zlé výsledky amerického maloobchodu, presnejšie, nečakaný pokles júnových maloobchodných tržieb, a tiež otrasy na medzinárodných trhoch a posilňovanie dolára.
Podľa prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 81 % ekonómov, sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v tomto roku zvýši o 2,3 %, miera nezamestnanosti dosiahne 5,3 %, na budúci rok klesne na 4,9 % a v roku 2017 sa zníži na 4,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy