Asi tisícka na každú slovenskú domácnosť: Strana SaS spustila petíciu proti ďalšej pôžičke pre Grécko

Strana SaS spustila petíciu proti tretiemu záchrannému balíku pre Grécko. Vyzvala tak verejnosť, aby odmietla ďalšiu pôžičku pre túto krajinu.

Podľa liberálov Gréci nesúhlasia s reformami a úspornými opatreniami, ktoré mu ako záchranné koleso hádže zvyšok Európy. "Prečo by sme sa teda aj my mali podieľať na predlžovaní agónie a záchrane Grécka," pýtajú sa vo výzve predstavitelia strany.

Podľa SaS zástupcovia Slovenska, ktorými sú premiér Robert Fico a minister financií Peter Kažimír, v Bruseli "zrazili podpätky a odkývali tretí záchranný balík pre Grécko", teda aj participáciu Slovenska na zachraňovaní Atén. "Podiel Slovenska na záchrane Grécka stúpne na takmer 2 miliardy eur. Čiže asi tisícka na každú slovenskú domácnosť," vyčíslila strana. Zároveň sa ľudí pýta, či im nevadí takto vyhadzovať peniaze "von oknom".

Líder strany Richard Sulík v rámci dnešnej diskusie v Európskom informačnom centre uviedol, že odklepnutím ďalšej pôžičky dlh Grécka stúpne na 200 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Pritom Medzinárodný menový fond hovorí, že dlh je splatný v prípade Grécka do 120 % HDP. Ak majú Gréci dlh 170 % HDP, tak je evidentné, že je nesplatný a nesplatiteľný. Napriek tomu im ide eurozóna vnútiť ďalšie dlhy a zásadne odmieta odpustenie dlhu," skonštatoval Sulík.

Podľa neho je zbytočné, aby si krajiny namýšľali, že Grécko uskutoční nejaké reformy. "Tam bola niekoľko rokov poslušná vláda a nereformovali. Premiér Alexis Tsipras má riadny mandát od voličov a teraz príde eurozóna a vnúti Grékom iné parametre. Toto je veľmi povážlivá vec, lebo my tu odsúvame nabok akékoľvek demokratické princípy," skonštatoval Sulík s tým, že je tu akási dogma, že Grécko nesmie opustiť eurozónu. "To je ideológia, ktorej podľahla celá eurozóna bez akýchkoľvek ekonomických argumentov. A na toto eurozóna aj celá Európska únia strašne doplatí, lebo aby túto ideológiu udržala pri živote, porušuje svoje vlastné pravidlá, a to masívne. Vyhadzuje stovky miliárd eur európskych daňovníkov von oknom a do tretice šliape po demokratických zásadách," doplnil Sulík.

Podľa jeho slov sa za posledných päť rokov nezamestnanosť v Grécku zdvojnásobila, HDP klesol o štvrtinu, priemyselná produkcia klesla na úroveň 70. rokov a neúnosne stúpol dlh. "To je výsledok piatich rokov zachraňovania. Všetko sa dialo, ako záchrancovia chceli a tu je výsledok. Preto bol zvolený Alexis Tsipras. Ľudia v zúfalstve, lebo ich tam dohnala eurozóna, si zvolia takéhoto človeka, ktorý nemá páru o vládnutí a ekonomike. To vidno aj na tom, že on si niečo nechá schváliť v referende a o týždeň urobí pravý opak. Za toto ho budú ľudia ešte jedného dňa hnať. Toto je ten nebezpečný vývoj, ktorý pokojne môže jedného dňa položiť celú eurozónu," dodal Sulík.

Súvisiace články

Aktuálne správy