Euro pokračuje v oslabovaní, jeho kurz klesol na 1,0844 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny pokračuje v poklese. Dôvodom je posilňovanie dolára pre nárast očakávaní skorého zvýšenia úrokových sadzieb v USA. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro dnes popoludní oslabilo až na 1,0844 USD, čo je najmenej od konca mája. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0889 (vo štvrtok: 1,0867) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9184 (0,9202) eura.
Väčšina investorov je presvedčená, že americká centrálna banka Fed ešte tento rok zvýši úrokové sadzby. Jej šéfka Janet Yellenová tento týždeň potvrdila, že Federálny rezervný systém (Fed) smeruje k prvému zvýšeniu sadzieb po skončení finančnej krízy. Sadzby sa v USA zvyšovali naposledy v polovici roka 2006. Experti teraz predpokladajú, že sa tak stane v septembri.
Vyhliadky na sprísnenie menovej politiky dnes potvrdil vývoj inflácie v USA. Tempo rastu spotrebiteľských cien zostáva nízke, ale hlavnou príčinou je prudký pokles cien od polovice roka 2014. Bez započítania cien energií sa tempo zdražovania blíži k 2-% inflačnému cieľu Fed.

Súvisiace články

Aktuálne správy