Slovensko je s 9 % ekologicky obhospodarovanej plochy nad priemerom EÚ

Slovensko sa ekologicky obhospodarovanou plochou zaraďuje medzi popredné členské štáty Európskej únie (EÚ). Kým napríklad Maďarsko má len niečo vyše 2 %, Česko nad 11 % a Rakúsko asi 13 %, Slovensko má 9 % ekologicky obhospodarovanej plochy, čo je nad priemerom EÚ. Register vedie Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP). Na Slovensku podľa posledných údajov ústavu (k 31. 12. 2014) bolo 399 biofarmárov a celkove 526 ekologických prevádzkovateľov.
„Zaznamenávame nárast záujemcov, zmeny vo výmerách, zmeny v kultúre. Ústav ku koncu roka 2014 registroval 180.364,6 hektárov (ha) ekologicky obhospodarovanej pôdy, z toho ornú pôdu tvorí 26 %, čo je napríklad voči Česku, kde je len okolo 8 %, výrazne viac,“ povedala pre TASR riaditeľka odboru životného prostredia a ekologického poľnohospodárstva ústavu Juliana Schlosserová.
Biofarmárčeniu sa venujú najmä na východe Slovenska, menovite v Prešovskom kraji. „Farmári si uvedomili, že možno hospodáriť na pôde aj iným, k životnému prostrediu šetrným spôsobom, a tým produkovať biokvalitu,“ konštatovala Schlosserová.
Z 399 biofarmárov je 180 spoločností s ručením obmedzeným. Pozitívom podľa riaditeľky odboru je, že narastá podiel samostatne hospodáriacich roľníkov. Dosahuje až počet 134. Zvyšok tvoria družstvá (73), akciové spoločnosti (10) a iné osoby (2).

Súvisiace články

Aktuálne správy