Zaplaví iránska ropa trhy?

, Colosseum Foto:SITA

Cena ropy Brent sa dostala pod tlak vďaka tomu, že Irán a šesť svetových mocností uzavreli konečnú dohodu o iránskom jadrovom programe.

Politici dosiahli dohodu, ktorá má za následok zrušenie zbrojného embarga OSN. Irán má 158 miliárd barelov ropných zásob, ale vývoz jeho ropy bol do značnej miery zablokovaný v dôsledku sankcií proti Iránu. Irán odhaduje, že by mohol po zrušení sankcií zvýšiť produkciu ropy až o 500 000 barelov denne počas jedného mesiaca.

Dôležitá informácia je, že všetko sa nestane okamžite, pretože USA a EÚ nezruší sankcie proti Iránu až do roku 2016. IEA odhaduje, že Irán bude schopný zvýšiť svoju produkciu ropy zo súčasných 2,8 milióna barelov denne na zhruba 3,5 milióna barelov denne a to počas niekoľkých mesiacov od zrušenia sankcií.

Minister ropného priemyslu Bijan Namdar Zangeneh uviedol, že Irán má v pláne obsadiť späť svoje skoršie 2. miesto svetového vývozcu ropy hneď za Saudskou Arábiou (v súčasnosti patrí druhé miesto Rusku).

Ak Irán rozbehne svoju produkciu ropy v najbližších rokoch, bez pochyby to bude mať za následok zvýšený tlak na pokles svetových cien ropy a to by mohlo znamenať pre Spojené štáty veľký problém.

Ropu je možné obchodovať long alebo short pomocou ETF. Najznámejšie z ETF na ropu sú United States Oil Fund (USO), DB Fund Oil (DBO).

Autorom je Eva Mahdalová, analytička, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy