Inflácia v EÚ v júni spomalila, na Slovensku ceny klesli

Júnová medziročná inflácia v Európskej únii bola 0,1 %, čiže sa spomalila v porovnaní s májovou úrovňou 0,3 %, na Slovensku ceny medziročne rovnako ako v máji klesli o 0,1 %.

Medziročná miera inflácie v eurozóne bola v júni podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) vo výške 0,2 %, čiže zmiernila v porovnaní s májom, kedy bola na úrovni 0,3 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie bola júnová medziročná inflácia 0,1 %, čiže sa tiež spomalila v porovnaní s májovou úrovňou 0,3 %. Medzimesačne sa júnové ceny v rámci eurozóny aj celej EÚ nezmenili. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Na Slovensku bol v júni tlak na ceny smerom nadol v medziročnom porovnaní výraznejší ako v rámci celej eurozóny aj celej EÚ. Medziročne totiž slovenské ceny v júni klesli o 0,1 % rovnako ako v máji. Medzimesačne však ceny na Slovensku o 0,1 % posilnili. Najvýraznejší medziročný pokles cien bol v júni na Cypre (-2,1 %), v Grécku (-1,1 %), Rumunsku a Slovinsku (zhodne -0,9 %). Najvyššiu medziročnú infláciu mali Malta (1,1 %), Rakúsko (1 %) a Belgicko a Česká republika (zhodne 0,9 %).

V rámci eurozóny v júni celkovú cenovú hladinu nahor posunuli najmä ceny v reštauráciách a kaviarňach, ktoré jej pridali 0,09 percentuálneho bodu a ceny tabaku a nájmu (zhodne pridali 0,07 percentuálneho bodu). Smerom nadol celkovú cenovú hladinu tlačili ceny pohonných hmôt, ktoré jej ubrali 0,38 percentuálneho bodu, ceny vykurovacieho oleja (-0,17 percentuálneho bodu) a plynu (-0,07 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy