Nočné rokovanie gréckeho parlamentu: Za hlasovalo 229 poslancov, proti bolo len 64

, ČTK;Reuters;Bloomberg;patria Foto: SITA

V gréckom parlamente sa pretiahla debata o prijatí štrukturálnych reforiem požadovaných eurozónou výmenou za prísľub nového medzinárodného záchranného programu. Napriek pôvodným predpokladom hlasovanie nezačalo o 23.00 SELČ. Zhruba hodinu po polnoci ale návrh reforiem, ktorými veritelia podmienili dohodu o treťom záchrannom programe pre Grécko, bezpečne prešiel.

Z vládnej koalície bolo pre návrh 124 poslancov, čo by malo premiérovi Tsiprasovi zaistiť relatívny pokoj, pokiaľ ide o silu jeho mandátu, oporu v parlamente a riziko prípadných predčasných volieb.Súhlas vyjadrilo všetkých 13 poslancov, ktorí patria k menšej koaličnej formácii Nezávislí Gréci. Vláde prišla na pomoc aj viac než stovka poslancov troch proeurópskych opozičných strán. Tradične proti boli komunisti a neonacisti zo strany Zlatý úsvit.

Napriek žiadosti premiéra Alexisa Tsiprasa prijatie noriem nepodporili štyri desiatky poslancov vládnej strany SYRIZA vrátane bývalého ministra financií Varufakisa alebo predsedníčka parlamentu Konstantopuluovej. Tsipras pritom predtým vyzval svoj poslanecký klub, aby reformy, ktoré majú priniesť dohodu s medzinárodnými veriteľmi o novej záchrannej pôžičke, schválil jednomyseľne.

Grécky minister životného prostredia a energetiky a vodca ľavého krídla strany SYRIZA Panajotis Lafazanis po hlasovaní oznámil, že dá svoju funkciu k dispozícii, ak bude premiérom k tomu vyzvaný. Lafazanis bol jedným z rebelov, ktorí sa postavili proti dohode alebo sa zdržali hlasovania. "Ak v ktoromkoľvek okamihu budem vyzvaný, dám svoju funkciu premiérovi k dispozícii," konštatoval.

Minister neverí, že Grécko čakajú predčasné parlamentné voľby. "Sme zákonodarcovia tejto vlády, celým srdcom ju podporujeme. Podporujeme účasť hnutia SYRIZA vo vláde a podporujeme premiéra. Nepodporujeme záchranný balík," zhrnul Lafazanis stanovisko vnútrostraníckej opozície.

Tsipras poslancom najprv pohrozil, že v opačnom prípade podá demisiu, potom ale svoj výrok krátko pred hlasovaním zmiernil vyjadrením, že nebude utekať pred zodpovednosťou.

Grécko prekročilo termín do stredajšej polnoci miestneho času (23.00 SELČ) pre prijatie prvého balíka opatrení, ako bolo dohodnuté medzi gréckym premiérom a jeho partnermi z eurozóny na summite, ktorý sa skončil v pondelok v Bruseli.

Dnes sa grécka vláda opätovne zíde v Aténach, aby riešila otvorenie svojich bánk a umožnila im tak bežnú činnosť. Okrem toho bude zasadať na rokovaní ECB, ktorá bude diskutovať či chcete zvýšiť objem záchranného financovania pre grécke banky známeho pod skratkou ELA. Bez neho by grécke banky resp. grécky bankový systém bol bez likvidity neschopný peňažného styku.

Grécko akútne potrebuje rýchlo pokryť aktuálne finančné potreby, akými sú splátky ECB vo výške 3,5 mld. Eur, ktoré sú splatné 20. júla. EÚ už navrhla dočasné financovanie Grécka vo výške 7 mld. EUR do momentu, kým bude schválený tretí záchranný program pre Grécko. Kvôli Grécku, najzadlženejšej krajine starého kontinentu, si dnes neoddýchnu ani ministri financií eurozóny. Na dnes majú v pláne ranný konferenčný hovor. Téma je jasné – Grécko a ďalší postup.

Rokovania o schválení reforiem v Aténach sa neobišli bez pouličných výtržností. S tým, ako sa začalo pojednávanie, pred budovou parlamentu sa rozhoreli boje medzi políciou a asi trinásťtisícovým davom, ktorý demonštroval proti schváleniu a proti úsporným opatreniam. Polícia dav rozohnala slzným plynom.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy