Vranovskí poslanci prelomili veto primátora

Nechcú pustiť do priemyselného parku spoločnosť Plasma Energy, s.r.o., boja sa znečistenia životného prostredia.

vyšlo aj v REG

VRANOV nad Topľou 15. júla (SITA) – Vranovskí poslanci na stredajšom mimoriadnom mestskom zastupiteľstve prelomili veto primátora Jána Ragana, ktorý nepodpísal uznesenie zo zastupiteľstva z 12. júna. Vtedy poslanci odmietli prenájom pozemku v priemyselnom parku Ferovo, aj zámer spoločnosti Plasma Energy, s.r.o. investovať vo Vranove, čím zrušili vlastné uznesenie z minulého roka, kedy naopak schválili prenájom pozemku na 12 rokov aj investičný zámer tejto spoločnosti. Stredajším prehlasovaním primátora vranovskí poslanci potvrdili prijaté uznesenie spred mesiaca a naďalej platí, že Ragan má rokovať s firmou Plasma Energy, s.r.o. o zrušení zmluvy o prenájme pozemku v priemyselnom parku.

Primátor v júni uznesenie nepodpísal s tým, že investor už rok pracuje na potrebných povoleniach a s ukončením zmluvy dohodou zástupcovia spoločnosti nesúhlasia. Ragan na stránke mesta občanov informoval, že z rokovaní je zrejmé, že pokiaľ spoločnosti Plasma Energy, s.r.o., mesto zmluvu jednostranne vypovie, hrozí mu súdny spor aj finančné vyrovnanie. „Z tohto dôvodu som využil právo veta a unáhlené uznesenie prijaté mestským zastupiteľstvom (z 12. júna 2015, pozn. SITA) som nepodpísal,” uviedol primátor. Ragan navrhoval, aby mesto počkalo na vyjadrenie ministerstva životného prostredia, ktoré posudzuje vplyv tejto prevádzky na životné prostredie. Ak bude vplyv negatívny, ministerstvo svojím rozhodnutím samo prevádzku nepovolí. V takomto prípade by mestu nehrozili žiadne sankcie. Ak sa tak nestane, ukončenie zmluvy s investorom bude možné aj po prípadnom kladnom vyjadrení ministerstva, uviedol Ragan.

Banskobystrický investor vo Vranove nad Topľou plánoval spracovávať a zhodnocovať nepoužiteľné elektrické a elektronické zariadenia vyprodukované v regióne východného Slovenska. Prácu tu malo nájsť v dvoch etapách celom 35 ľudí. Dôvodom na zabránenie príchodu investora boli obavy poslancov, že pri technológii spracovania elektroodpadu dôjde k znečisťovaniu životného prostredia. Spoločnosť pri zhodnocovaní neželezných kovov z rozobraných počítačov či mobilných telefónov chcela využívať plazmový proces tavenia v ochrannej atmosfére dusíka bez prítomnosti kyslíka. Firma svoj podnikateľský zámer pred časom prezentovala aj na mestskom zastupiteľstve, kde odznelo, že bude pracovať s jedinečnou technológiou, ktorá spĺňa prísne certifikačné kritéria. Začala aj proces EIA. Výrobu chcela rozbehnúť bez štátnych stimulov.

Vranovský priemyselný park bol dostavaný v roku 2008 na ploche 16 hektárov. Malo sem prísť viacero firiem, ale doteraz je prázdny. Najviac medializovanou bola drevárska spoločnosť Grandwood, ktorá mala dostať aj štátnu pomoc vo výške 21 mil. eur a dať prácu 390 ľuďom. Nakoniec jej vedenie cúvlo a do Vranova firma neprišla. Mesto na výstavbu priemyselného parku použilo 3,7 mil. eur z eurofondov, malo sa tu vytvoriť 560 nových pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy