Britská nezamestnanosť prvýkrát po vyše dvoch rokoch stúpla

Počas obdobia marca až mája bola miera nezamestnanosti v krajine vo výške 5,6 %, počet zamestnancov v krajine klesol o 67 tisíc.

Miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii sa prvýkrát za viac ako dva roky zvýšila. Britský štatistický úrad v stredu informoval, že nezamestnanosť za trojmesačné obdobie marca až mája sa zvýšila na 5,6 %. Počet zamestnancov v krajine sa znížil o 67 tisíc, pričom hlavným dôvodom bol pokles počtu ľudí pracujúcich na čiastočný úväzok. Ekonómovia odhadovali, že nezamestnanosť za marec až máj bude v Británii na úrovni 5,5 %.

Britský štatistický úrad zároveň v stredu informoval, že priemerné týždenné mzdy v krajine v období marca až mája vrátane bonusov medziročne vzrástli o 3,2 %. Tempo ich rastu sa tak zrýchlilo, keďže za obdobie februára až apríla medziročne stúpli o 2,7 %. Rast miezd vrátane odmien za marec až máj bol najvýraznejší od obdobia februára až apríla roku 2010. Priemerné týždenné mzdy v Británii za marec až máj tohto roka bez zahrnutia odmien sa medziročne zvýšili o 2,8 %. Išlo o najväčší rast za viac ako šesť rokov.

Rýchlejší rast miezd znamená, že Bank of England pravdepodobne bude naďalej signalizovať, že sa blíži zvýšenie úrokov. Guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney v utorok povedal, že údaje o vývoji miezd do apríla boli mierne lepšie, ako banka očakávala. Zopakoval pritom svoj názor, že prvé zvýšenie úrokov od finančnej krízy sa „približuje“.

Súvisiace články

Aktuálne správy