Dohoda o iránskom jadrovom programe je na stole

, ČSOB Foto: SITA

Irán je späť v hre. Čerstvá dohoda so svetovými mocnosťami (P5 + 1) o jeho jadrovom programe ešte môže byť zastavená v americkom kongrese. Rovnako tak sa môžu objaviť spory o to, čo sa vlastne dohodlo. Pokiaľ sa ale nič také nestane, čaká nás možno dlhšie obdobie nižších cien ropy, ako sa pôvodne zdalo.

V rebríčku krajín podľa preukázaných zásob ropy totiž patrí Iránu štvrtá priečka. Ba čo viac, vzhľadom k jeho polohe sú náklady na produkciu ropy zrejme veľmi nízke, hlboko pod náklady amerických ťažiarov "bridlicovej" ropy. Niet preto divu, že správy o dvorení sa Iránu veľkým ropným spoločnostiam sa začínajú množiť.

Vyhliadky na príliv ďalšej ropy na už aj tak nadzásobený trh, by sa malo  teda vcelku prirodzene prejaviť na jej cene, ktorá poklesla späť pod 60 USD / barel (Brent). Je síce pravdepodobné, že dohoda sa v krátkom horizonte na faktickej bilancii trhu nijako zvlášť neprejaví, pretože sankcie stále platia. Avšak v horizonte pár mesiacov od ich zrušenia (hovorí sa o začiatku roka 2016) môže Irán zvýšiť produkciu ropy o 500 tisíc barelov denne. A to nie je zanedbateľné množstvo. Okrem toho Irán zrejme disponuje slušnou zásobou ropy (podľa niektorých odhadov až 40 miliónov barelov) uskladnenej v tankeroch, ktorá môže byť postupne vyvážená. Vyšší export by navyše sprevádzala asi aj trochu agresívnejšia cenová stratégia. Veď spotrebiteľa by bolo potrebné nejako presvedčiť, aby ropa, ktorú kúpi, pochádzala práve z Iránu. Doterajší politika Saudskej Arábie zároveň naznačuje, že sa rozhodne nemieni (vcelku pochopiteľne vzhľadom k svojim skúsenostiam z 80. rokov) svojho trhového podielu vzdať bez boja. Nota bene v prospech odvekého regionálneho rivala!

Z pohľadu ponuky sa zdá, že sa napĺňa jedno z negatívnych rizík. A ako vyzerá dopyt? Ani posledné správy z druhej strany trhu ropných býkov asi dvakrát netešia. Pri pohľade na prudký pád čínskych akcií (aj keď po predchádzajúcom výraznom raste) sa opäť vkráda filmová otázka: kde urobili súdruhovia z Číny chybu? Ešte, že existuje americký vodič, ktorý spravidla oslavuje pokles ceny benzínu nákupom poriadneho auta a návštevou príbuzných z ôsmeho kolena, hoci býva aj niekoľko časových pásiem vzdialene. Aj keď kto čítal poslednú mesačnú správu Medzinárodnej energetickej agentúry, tak má asi aj ohľadom tohto bodu isté pochybnosti. A k tomu všetkému ešte to nešťastné Grécko…

Autorom je Petr Báča, analytik ČSOB.

Súvisiace články

Aktuálne správy