Turbulencie na čínskych akciových trhoch – klasifikácia

, Fidelity Worldwide Investment Foto: SITA

Burza v Šanghaji zaznamenala v posledných štyroch týždňoch masívny prepad. 12 mesiacov predtým prežívala „šprintérske preteky“ kurzov a pri ročnej prognóze bola ešte približne o 80 percent v pluse.

• Čínske akciové trhy sa členia na dve kategórie – A akcie (akcie čínskych kontinentálnych spoločností) dostupné pre zahraničných investorov v obmedzenej miere a voľné trhy
• Výrazná korekcia trhu s A akciami zasiahla v určitej miere aj otvorené čínske trhy v Hong Kongu – momentálne sú hodnotené mimoriadne atraktívne
• Kurzové straty by mali mať mierny dopad na spotrebu v Číne, ohrozenie finančného systému rizikami je minimálne
• Vývoj na akciových trhoch sa neodráža na ekonomických prognózach Číny

Ale aký má vlastne burza v Šanghaji význam? Čínskych akciových trhov je totiž veľa. Pre zahraničných investorov nehrá trh v Šanghaji natoľko významnú rolu ako čínsky offshore trh na burze v Hong Kongu. MSCI China Index, porovnávací index pre väčšinu čínskych fondov dostupných v Nemecku, sa vzťahuje práve na tento trh. Okrem toho existujú čínske spoločnosti Alibaba a Baidu kótované v USA. A ďalej existujú onshore akciové trhy v Šenzene a Šanghaji, na ktorých sa obchoduje s tzv. A akciami. Až donedávna nemali zahraniční investori žiaden prístup k A akciám. Medzičasom sa ale vytvorili možnosti na obmedzené investovanie aj v tomto segmente.

Od novembra 2014 sprevádzalo čiastočné otvorenie trhu s A akciami pre zahraničných investorov výrazné zvýšenie kurzov a cien. Tento vývoj podporili faktory ako voľná finančná politika čínskej centrálnej banky, rozčarovanie na domácich realitných trhoch a viera v masívne kapitálové toky zo zahraničia. Čoraz viac čínskych súkromných investorov sa dralo na burzu, kde nakupovali akcie formou úverového financovania. Znepokojená vláda zasiahla krátko nato opatreniami zameranými na schladenie trhu. Dôsledky prežívame práve teraz: Investori sa veľmi rýchlo stiahli, výsledkom je výrazná úprava pomerov.

Prirodzene, čiastočne veľmi výrazné nadhodnotenia boli obmedzené na určité segmenty trhu. Najväčšie kurzové nárasty zaznamenali menej likvidné akcie malých podnikov, ktorých cena stúpla vďaka rozsiahlym nákupom veľmi rýchlo. Menšie prírastky zaznamenali kurzy veľkých, likvidných štátnych podnikov, ktoré preto korekcia postihla menej bolestivo. Paralelne s A akciami rástli aj kurzy v Hong Kongu, no nie natoľko masívne. Akciový trh v Hong Kongu, ktorý sa predtým vyznačoval nižšou intenzitou obchodovania, je teraz predimenzovane vypredaný a hodnotený ako mimoriadne atraktívny.

Vláda sa momentálne snaží zastaviť pretrvávajúci prepad kurzov rôznymi opatreniami. Investori, ktorý vlastnia viac ako 5 percent A akcií spoločnosti, ich v súvislosti s tým nesmú predať 5 mesiacov. Spol. Fidelity si interne stanovila strop na 2,5 percenta, takže toto opatrenie sa nás nijak nedotklo. Okrem toho sme vypustili obchodovanie s veľkými objemami akcií, k včerajšku to bolo 1 442. Naše portfólio zahŕňa iba mimoriadne nízky počet týchto spoločností.

Z hľadiska spotreby v Číne nezostane táto výrazná úprava pomerov úplne bez následkov, pretože kurzové straty postihnú mnoho Číňanov, ktorí na nákup akcií použili kreditné prostriedky. Z komplexného pohľadu však na burze investovalo iba minimum čínskych domácností. Z hľadiska čínskeho finančného systému nevidím žiadne vážne hrozby – aj napriek úverovému financovaniu nákupu akcií. Finančné inštitúcie sa v prípade potreby môžu oprieť o podporu štátu, ktorý disponuje prostriedkami vo výške viac ako 3 bilióny amerických dolárov, ktorými dokáže sanovať problematické segmenty ekonomiky. Z globálneho hľadiska by investori nemali ani pri súčasných turbulenciách na čínskom akciovom trhu zabúdať, že výhľadovo ide naďalej o krajinu s veľmi razantným priaznivým vývojom, ktorý podporia najmä spotreba a reformy.

Autorom je Matthew Sutherland, riaditeľ pre ázijské akcie v spoločnosti Fidelity Worldwide Investment

Súvisiace články

Aktuálne správy