Dôvera nemeckých investorov klesla

Júlový prieskum inštitútu ZEW však naznačuje, že grécka dlhová kríza a nestabilita na čínskom akciovom trhu majú na dôveru v najväčšej európskej ekonomike iba limitovaný dopad

Dôvera nemeckých investorov klesla najnižšie za osem mesiacov. Výsledky prieskumu, ktoré zverejnil v utorok mannheimský inštitút ZEW však naznačujú, že grécka dlhová kríza a nestabilita na čínskom akciovom trhu mali iba limitovaný dopad na dôveru v najväčšej európskej ekonomike. Index dôvery z dielne inštitútu klesol v júli na 29,7 bodu z júnových 31,5 bodu a dostal sa tak najnižšie od novembra 2014.

„Dôvera investorov v Nemecku sa júli iba mierne zhoršila. To naznačuje, že pokračujúca grécka kríza sotva vplýva na optimizmus v najväčšej ekonomike eurozóny,“ povedal Carsten Brzeski, ekonóm banky ING. „Zdá sa, ako keby nemeckí investori zaujali stanovisko, že grécka kríza, alebo dokonca aj odchod Grécka z eurozóny, nepoškodia nemeckú ekonomiku a preto sa radšej zamerali na pozitívny dopad slabého výmenného kurzu eura a najnovšieho poklesu cien energií,“ dodal ekonóm.

V prvom štvrťroku nemecká ekonomika spomalila rast na 0,3 %, keď ju brzdil najmä slabší zahraničný dopyt. Medzi aprílom a júnom mal nemecký hrubý domáci produkt (HDP) podľa odhadov vzrásť o 0,5 %. Ekonómovia považujú za pravdepodobné, že k rastu HDP v druhom kvartáli prispel aj zahraničný obchod. Napriek tomu sa však očakáva, že motorom rastu bude aj v ďalšej časti roka súkromná spotreba. Tá profituje z vysokej zamestnanosti, rastúcich miezd, nízkej inflácie a rekordne nízkych úrokových sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy