Produkcia priemyslu SR sa vyvíja podobne ako priemer EÚ

Májová priemyselná výroba v rámci celej Európskej únie medzimesačne klesla o 0,3 % a medziročne stúpla o 2 %, na Slovensku medzimesačne posilnila iba o 0,1 %, ale medziročne vzrástla o 1,2 %

Sezónne upravená priemyselná výroba eurozóny v máji medzimesačne oslabila o 0,4 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 0,3 %. Medziročne sa májová priemyselná produkcia eurozóny zväčšila o 1,6 % a v rámci celej EÚ vzrástla o 2 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa priemyselná výroba v máji medzimesačne vyvíjala trochu lepšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj s priemerom za celú EÚ. V porovnaní s aprílom sa totiž zväčšila o 0,1 %. Medziročný rast slovenskej priemyselnej produkcie však bol miernejší, keďže oproti máju 2014 stúpla o 1,2 %.

Medzimesačne produkcia priemyslu v máji klesla najviac v Írsku (-6,9 %), Holandsku (-5,7 %) a Grécku (-5,1 %). Najviac sa zvýšila v Chorvátsku (2,6 %), Litve (1,7 %) a v Portugalsku (1 %). Medziročne produkcia priemyslu stúpla najviac na Malte (9,5 %), v Lotyšsku (6,5 %) a v Maďarsku (6,2 %). Najvýraznejšie priemysel medziročne oslabil v Holandsku (-7,4 %), Fínsku (-5,1 %) a v Írsku (-5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy