Národná politika pre elektronické komunikácie do roku 2020

Elektronické komunikácie sú kľúčové na ceste k vedomostnej spoločnosti. Vytvárajú totiž základné podmienky na prístup podnikov, verejných inštitúcií a občanov k moderným elektronickým komunikačným sieťam a službám v rámci národnej i celosvetovej informačnej a komunikačnej infraštruktúry. Vyplýva to z Národnej politiky pre elektronické komunikácie do roku 2020, ktorú vypracovalo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR.

Materiál sa práve nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Národná politika stanovuje ciele v prioritných oblastiach budovania širokopásmového pripojenia, digitálneho pozemského vysielania, efektívnej správy frekvenčného spektra a európskych globálnych satelitných navigačných systémov. A to tak, aby sa záujmy Slovenska v týchto oblastiach zosúladili s celoeurópskymi zámermi a potrebami.

Napríklad v oblasti širokopásmového prístupu a rozvoja sietí novej generácie je cieľom dokumentu dôsledne uplatňovať európsky regulačný rámec pre elektronické komunikácie a princípy európskej politiky pre širokopásmové pripojenie. A to vytváraním prostredia podporujúceho investície do sieťovej infraštruktúry a úsporou nákladov pri jej budovaní. Dosiahnuť sa to má napríklad posilnením konkurencieschopnosti a vytváraním transparentných a nediskriminačných podmienok na trhu elektronických komunikácií.

Čo sa týka oblasti efektívneho využívania frekvenčného spektra, tu si dáva materiál za cieľ napríklad inventarizáciu frekvenčného spektra v Slovenskej republike v pásme 400 MHz až 6 GHz.
V prípade pozemského digitálneho televízneho vysielania je cieľom národnej politiky vytváranie podmienok na úplný prechod z DVBT na DVBT2 pri zohľadnení budúcich potrieb televíznych vysielateľov a posúdenie využitia nových spôsobov televízneho vysielania v podmienkach Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy