Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa v júni spomalil na 0,3 %

Spotrebiteľské ceny v Nemecku vzrástli v júni medziročne miernejším tempom než v máji, pričom najviac ich ovplyvnili klesajúce ceny energií. Oznámil to dnes nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil konečné údaje. Informoval o tom portál RTTNews.
Podľa Destatisu sa spotrebiteľské ceny v Nemecku zvýšili v júni oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 0,3 %. Na porovnanie, v máji vzrástli o 0,7 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny zaznamenali pokles o 0,1 % po májovom 0,1-% raste. Výsledok predstavuje potvrdenie predchádzajúceho predbežného odhadu, ktorý štatistický úrad zverejnil 29. júna.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien sa medziročne zvýšil v júni o 0,1 %, opäť v súlade s predchádzajúcimi očakávaniami. V medzimesačnom porovnaní harmonizovaný index spotrebiteľských cien klesol o 0,2 %.
Pod zmiernenie medziročnej inflácie sa najviac podpísali ceny energií. Tie oproti júnu minulého roka klesli o 5,9 %. Ceny potravín sa zvýšili o 1 % a ceny oblečenia a obuvi o 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy