Nepodceňujme situáciu: Čínsky krach na burze predznamenáva rozpad globálneho systému

, businessinsider Foto:SITA

Albert Edwards zo Société Générale si myslí, že v stávke je oveľa viac, než čo sa práve udialo čínskemu obyvateľstvu

Vo svojej poznámke Edward píše, že v prípade situácie na čínskom akciovom trhu, utrpí hlavne povesť čínskych orgánov, ktoré neváhali drasticky zakročiť na poli, ktorému hovoríme slobodný trh. Edwards poznamenáva, že to, čo vláda robí aby ukončila rastúci strach, neprospieva dôvere na trhu, je to akt zúfalstva. A strata dôvery by sa mohla rozšíriť aj do zvyšku sveta, pretože Federálny rezervný systém a Európska centrálna banka vytvorili podobné akciové bubliny, myslí si Edwards.

„Rovnaká strata dôvery, ako v prípade všemocnosti čínskych orgánov, sa nakoniec objaví aj na Západe. Fed a ECB vytvorili podobne groteskné bubliny na akciovom trhu v snahe podporiť svoju chudokrvnú ekonomickú expanziu. Nebuďte prekvapení, keď sa index S&P zrúti presne rovnakým spôsobom ako to bolo v Šanghaji. A neočakávajme, že v panike menových opatrení, ako napríklad viac kvantitatívneho uvoľňovania, dokážeme zabrániť konečnému rozuzleniu tohto globálneho systému, založenom na Ponziho schéme“.

Akciový trh je pre čínske spoločnosti jedným z najdôležitejších zdrojov financovania. Znepokojenie ohľadom vývoja na čínskych burzách vyjadrila aj vláda Spojených štátov. "Existujú reálne obavy týkajúce sa  toho, aký to bude mať vplyv na dlhodobý hospodársky rast v Číne," povedal americký minister financií Jack Lew. Podľa niektorých ekonómov by ďalšie prepady mohli ohroziť sociálnu stabilitu v spoločnosti. Najväčšou obeťou prepadu čínskej burzy sú jednoznačne drobní akcionári. Na rozdiel od ostatných búrz, kde hrajú hlavnú úlohu veľkí investori, v Číne je to naopak. Drobní investori tvoria 80 percent všetkých hráčov na tamojších trhoch. Ich počet navyše významne stúpol potom, čo čínsky regulátor uvoľnil pravidlá pre obchodovanie na úver. Milióny Číňanov sa vtedy zadlžili, aby mohli investovať do akcií. Každý týždeň sa v krajine zakladalo približne 4,5 milióna nových akciových účtov. "Poznám ľudí, čo predali svoje domy, aby mohli nakúpiť akcie. Teraz sú v koncoch," povedal CNN jeden z mužov pred šanghajskou burzou. Pre Peking tak môže byť prepad čínskej burzy aj politickú hrozbou. Ako povedal CNBC profesor ekonómie na pekinskej univerzite Christopher Balding, čínska vláda sa "obáva protestov v uliciach".

Kroky, ktoré čínske úrady prijali, zatiaľ zdá sa fungujú. Čínske akcie mali druhý silný deň za sebou, keď v piatok Shanghai Composite Index získal 6,4 %. Štvrtok bol jeho najsilnejší deň za šesť rokov. Stalo sa tak po silnom zásahu čínskych úradov na akciovom trhu, niektoré z ich krokov zahŕňajú zákaz predaja hlavným akcionárom počas nasledujúcich šiestich mesiacov, alebo nútia študentov, aby skandovaním hesiel oslavovali trh.

Ale nakoniec to aj tak celé skončí zle, hovorí Edwards. Spomína, že Pakistan urobil niečo podobné v roku 2008, kedy zasiahol pri Karáčí 100. Hneď ako sa obchodovania obnovili, trh pokračoval vo voľnom páde. „Nie je to len o tom, že úrady sa oháňajú rôznymi extrémnymi opatreniami, ktoré zabránia pokračujúcemu kolapsu akciového trhu, a že štátne médiá obviňujú z pádu krátkodobých obchodníkov, či cudzincov. Pozastavenie obchodovania na akciovom trhu len dočasne zabráni ďalšiemu kolapsu.“

 

Súvisiace články

Aktuálne správy