Zákaz cestovania: Mnohí Rusi na zahraničnú dovolenku nepôjdu, ich dlh je vyšší než 180 dolárov

, CNBC Foto: SITA

Viac ako šesť miliónov Rusov sa na chystanú letnú dovolenku asi nedostane. Majú príliš veľa dlhov, tvrdí to popredná agentúra na vymáhanie pohľadávok v Rusku, ktorú cituje televízia CNBC.

V Rusku, každý, kto dlhuje viac ako 10 000 rubľov, v prepočte asi 180 amerických dolárov, na nezaplatených bankových úverov, za nesplatené úvery v banke, na výživnom, daniach alebo pokutách, môže zostať sedieť doma. Exekútor im môže zakázať opustiť krajinu, ak by sa chceli vybrať na zahraničnú dovolenku.

V Rusku je dlžníkov zhruba osem miliónov. Z toho asi 6 600 000 ľudí má nezaplatené dlhy vo výške viac ako 10 000 rubľov, uvádza sa v správe Sequoia Credit Consultation. Podľa správy rastie výška dlhu rekordným tempom, až 22 percent od začiatku roka. Aktuálne dosiahol rekordných 817,3 miliardy rubľov (14,6 miliárd dolárov). Okrem toho sa v správe spomína, že počet Rusov s dlhom viac ako 10 000 rubľov sa za ostatných šesť mesiacov zdvojnásobil.

Za posledný rok krajina bojuje s dopadom nižších cien ropy a medzinárodných sankcií. Jej ekonomika sa podľa očakávaní tento rok scvrkne o 2,5 až 2,8 percenta. Také sú prognózy ruského ministra hospodárstva publikované v júni.

Niet divu, že sa obyvateľstvo zadlžuje, ak sa pozrieme na rast spotrebiteľských cien a infláciu, ktorá v máji dosiahla neuveriteľných 15,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy