Prázdninové úrazy: Ako vyskladať deťom poistenie

, NN Foto: SITA

Ročne musí byť kvôli úrazu ošetrených v ambulancii či nemocnici 200 tisíc detí. Je to štatisticky každé piate dieťa. Vzhľadom na vysoký počet hospitalizácií a vážnych úrazov sa poistná ochrana detí stáva nevyhnutnosťou, najmä počas dovolenkového obdobia.

Leto je podľa štatistiky úrazov pre deti najrizikovejším obdobím. V porovnaní so školským rokom je počet úrazov počas prázdnin dvojnásobný. Štatisticky najrizikovejší je čas medzi 14. a 18. hodinou, kedy sú deti často bez dozoru dospelého.

Podľa prieskumu NN Životnej poisťovne má až deväť z desiatich rodičov strach, že sa ich dieťaťu stane úraz. Napriek tomu len polovica (56 %) poisťuje svoje deti pre prípad úrazu, odborníci ale odporúčajú kombináciou štyroch pripoistení.

Pripoistenie hospitalizácie dieťaťa
Denné odškodné za  hospitalizáciu z dôvodu choroby alebo úrazu vo výške od 5 do 34 eur. Ak je dieťa choré alebo utrpí úraz a musí byť hospitalizované, za každý deň dostáva dohodnuté poistné plnenie.

Denné odškodné s progresiou v prípade hospitalizácie
Po dobu nevyhnutného liečenia úrazu dieťaťa, za každý deň liečenia úrazu, vyplatí poisťovňa pevnú sumu. V prípade pobytu v nemocnici poisťovňa denné odškodné navýši.

Pripoistenie trvalých následkov s progresiou
Trvalé následky vyžadujú dlhodobú starostlivosť o chorého člena rodiny, poistenie ju pomáha financovať.

Pripoistenie kritických chorôb
V prípade závažnej choroby získa rodina financie, percento z poistnej sumy v závislosti od diagnózy, na dlhodobú starostlivosť o dieťa.

V lete sú u detí najčastejšie otras mozgu, pomliaždeniny, vyvrtnuté členky a zlomeniny. „Rodičia pri bicyklovaní často zanedbávajú prilby, zákon pritom hovorí, že deti do 15 rokov musia nosiť prilbu,“ upozorňuje pediatrička Zuzana Košťálová. Navyše, deti do 10 rokov je vhodné púšťať von len v sprievode niekoho staršieho. „Podľa výskumov sa schopnosť hĺbkového stereoskopického videnia vyvíja až okolo 10. roku života dieťaťa. Menšie deti často nedokážu odhadnúť rýchlosť idúceho auta a ani odlíšiť stojace vozidlo od idúceho. Práve preto je správne, ak je s nimi vonku i staršia osoba," dodáva. Deti sú háklivejšie aj na klimatizáciu, rozdiel medzi teplotou v aute či miestnosti a vonkajším prostredím by nemal presiahnuť 5 až 7 °C, inak môže telo dostať šok. Dôležité je tiež nechať klimatizáciu pravidelne dezinfikovať, aby do vzduchu nešírila nežiaduce baktérie, plesne či mikroorganizmy.

Dôležitú rolu pri ochrane hrajú i povinné očkovania. „Na odporučené očkovania sa často zabúda, a pritom môžu zachrániť život. Ide najmä o očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, meningokokom a žltačke typu A, ktorých výskyt v teplejších mesiacoch narastá,“ vysvetľuje doktorka.

Súvisiace články

Aktuálne správy