Dôsledky odchodu Grécka z eurozóny nemožno podceňovať

Britský minister financií George Osborne dnes upozornil, že nikto by nemal podceňovať dôsledky odchodu Grécka (tzv. Grexit) z eurozóny pre európske ekonomiky. Zároveň ubezpečil, že vláda a Bank of England sú pripravené zabezpečiť stabilitu britského hospodárstva. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Nemyslím si, že by bolo vhodné podceňovať dôsledky odchodu Grécka z eurozóny pre európske hospodárstvo a dominový efekt aj na nás,“ povedal dnes Osborne v britskom parlamente. „Britská vláda a Bank of England sú pripravené zabezpečiť našu finančnú stabilitu.“
Podľa jeho slov má Británia núdzové plány na pomoc svojim občanom v Grécku, ak by sa situácia zhoršila. „Ministerstvo zahraničia pre prípad zhoršenia situácie vypracovalo núdzové plány na zvýšenie podpory, ktorú môžu poskytnúť na mieste,“ dodal minister.
Osborne vyjadril nádej, že grécka kríza sa napokon podarí vyriešiť, avšak Británia sa pripravuje aj na to najhoršie. Zdôraznil, že britské banky sú veľmi dobre pripravené na „akúkoľvek eventualitu“ a vláda bude aj navzdory kríze naďalej vyplácať dôchodky Britom žijúcim v Grécku.
V súvislosti s krízou minister odporúča návštevníkom Grécka, aby si na pokrytie svojich potrieb priniesli hotovosť a nespoliehali sa na kreditné ani bankové karty.
Väčšina ľudí podľa neho považuje nadchádzajúce grécke referendum ako hlasovanie o zotrvaní v eurozóne. Atény dnes zverejnili otázku, ktorú položia svojim občanom 5. júla v referende. Gréci budú môcť rozhodnúť, či vláda má prijať požiadavky Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, ktorými podmieňujú finančnú pomoc. Ľavicová vláda, ktorá cez víkend návrh odmietla, vyzvala občanov, aby zaškrtli zápornú odpoveď.

Súvisiace články

Aktuálne správy