Rumuni sa postavili EK aj MMF: Dane znížime!

, ČTK Foto: SITA

Rumunský parlament sa postavil proti odporúčaním Európskej komisie a Medzinárodného menového fondu a schválil plán na postupné znižovanie všetkých hlavných daní. Znižovanie daní má začať budúci rok a celý proces by mal byť zavŕšený do roku 2019. Uviedla to agentúra Reuters.

Plán zahŕňa dokonca hlbšie zníženie dane z pridanej hodnoty, ako sa pôvodne uvádzalo, a to na 19 % z terajších 24 %. DPH sa má znížiť budúci rok, aj keď ľavicový premiér Victor Ponta uviedol, že by daň mohla byť znížená aj skôr.

Plán tiež počíta v budúcom roku s poklesom dane z dividend a spotrebnej dane. Budúci rok sa konajú v krajine parlamentné voľby a súčasná vládna koalícia sa bude snažiť o nový štvorročný mandát. V ďalších rokoch sa potom majú znížiť odvody na sociálne zabezpečenie a dane z príjmov.

Bukurešť má s EK a s MMF dohodu o preventívnej pomoci v objeme štyroch miliárd eur, ktorá sa končí v septembri a ktorú škrty ohrozujú. Rumunsko na tieto peniaze nikdy nesiahlo, ale dohoda pomohla podporiť dôveryhodnosť krajiny pre investorov.

Hovorca EK uviedol, že zníženie DPH by mohlo mať negatívny vplyv na udržateľnosť fiškálnej situácie Rumunska. MMF dodal, že nájsť opatrenia, ktoré vyrovnajú výpadok príjmov z daní, bude náročné.

Európska komisia odhaduje, že rozpočtový deficit Rumunska v budúcom roku kvôli nižším daniam stúpne až na 3,5 % hrubého domáceho produktu. Prekoná tak 3%  limit, ktorý stanovujú pravidlá EÚ.

Rumunsko je členom EÚ od roku 2007 a je jednou z najchudobnejších a najviac skorumpovaných členských krajín EÚ. Vlani rozpočtový deficit predstavoval 1,5%  HDP, tento rok má byť na podobnej  úrovni.

Súvisiace články

Aktuálne správy