OECD: Nízke úrokové sadzby môžu ohroziť niektoré životné poisťovne

Nízke úrokové sadzby môžu podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v dlhodobom horizonte ohroziť platobnú schopnosť niektorých životných poisťovní a penzijných fondov. Informovala o tom agentúra DPA.
OECD sa obáva, že dôchodkové a životné poisťovne budú schopné splniť vysokú návratnosť, ktorú sľubovali v minulosti, iba prostredníctvom výnosnejších, no o to rizikovejších investícií. Spája sa s tým množstvo rizík, vrátane platobnej neschopnosti niektorých spoločností.
Generálny tajomník OECD Angel Gurría varuje, že je potrebné posilniť schopnosť finančného systému odolať prípadným otrasom a zároveň zabrániť opakovaniu praskaniu finančných bublín z minulosti.
Životné poisťovne investujú peniaze najmä do cenných papierov s pevným úročením, napríklad do štátnych dlhopisov. Vysoko úročené staré dlhopisy sú splatné každý rok, naproti tomu novšie cenné papiere pre záplavu peňazí od centrálnych bánk prinášajú len minimálny zisk. OECD sa preto obáva, že nízke úroky by mohli prinútiť niektoré poisťovne ponúkať novým klientom menšie garantované výnosy a ísť do rizikovejších investícií.
V Nemecku sa garantovaný úrok pre nové poistné zmluvy medzičasom znížil na 1,25 %, kým niektoré staršie kontrakty ponúkajú až 4 %. Poistná branža sa už dlho sťažuje na nízke úrokové sadzby a na riziká poukazujú aj dozorné úrady. Európsky dozor nad poisťovňami EIOPA pri vlaňajšom celoeurópskom záťažovom teste zistil, že nízke úroky môžu v dlhodobom horizonte ohroziť niektoré poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy