Nemeckí priemyselníci žiadajú od A. Merkelovej tvrdý postoj voči Grécku

Nemeckí priemyselníci vyzvali kancelárku Angelu Merkelovú, aby na dnešnom mimoriadnom summite lídrov eurozóny zaujala voči Grécku tvrdý postoj. Ako uviedli, iba ústupky Grécka v oblasti reforiem by mali udržať Atény v eurozóne. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vyjadrenia šéfov kľúčových združení zastupujúcich nemecké podniky poukazujú na pritvrdzovanie ich postoja voči Grécku. V minulých rokoch tie isté združenia varovali pred prípadným „grexitom,“ teda odchodom Grécka z eurozóny, v obave z dôsledkov pre európsku ekonomiku.
Podľa predsedu Združenia nemeckých zamestnávateľov (BDA) Inga Kramera Grécko musí splniť pôvodné sľuby a prísť s reformami. „Iba v takom prípade je Grécko schopné odvrátiť platobnú neschopnosť a iba v takom prípade zostať v eurozóne,“ povedal pre denník Bild.
Ulrich Grillo, predseda Zväzu nemeckého priemyslu (BDI), zasa pre Bild povedal, že eurozóna nie je povinná držať Grécko v bloku. „Krajinám by sa nemalo umožniť zotrvávať v hospodárskej a menovej únii za každú cenu,“ povedal Grillo.
Jeho názor zastáva aj Eric Schweitzer, predseda Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory(DIHK). Podľa neho by sa európske pravidlá o stabilite nemali zmierňovať či reinterpretovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy