Neodobrila dva opozičné návrhy na úpravu zákona o dani z príjmov

Opozičným poslancom sa nepodarilo presadiť dve novely zákonov o dani z príjmov. Plénum Národnej rady (NR) SR ich dnes neposunulo do druhého čítania.
Prvú novelu predložila parlamentu dvojica kresťanských demokratov Július Brocka a Alojz Přidal. Navrhovali, aby mohol daňovník prispieť svojmu rodičovi časťou zaplatenej dane na dôchodok, či už starobný alebo invalidný. A to maximálne do výšky 50 eur za zdaňovacie obdobie.
„Návrh je výrazom medzigeneračnej solidarity zamestnaných detí so svojimi rodičmi,“ odôvodnili poslanci. Takáto úprava by podľa nich čiastočne odstránila znevýhodnenie najmä rodičov viacdetných rodín, ktorých životná úroveň bola spravidla nižšia aj v čase starostlivosti o nezaopatrené deti a je nižšia aj v čase poberania dôchodkových dávok. „Pri existencii priebežného dôchodkového piliera sa tak ich zamestnané deti viac solidarizujú s inými ako vlastnými rodičmi,“ dodali predkladatelia.
Svoju predstavu o úprave zákona o dani z príjmu majú aj poslanci Miroslav Kadúc (OĽaNO) a Edita Pfundtnerová (Most-Híd). Navrhovali, aby si darcovia krvi mohli znížiť základ dane o 33 eur za každú účasť na darovaní krvi. Najviac však trikrát v priebehu jedného zdaňovacieho obdobia.
Takéto opatrenie má podľa poslancov motivovať najmä doteraz nerozhodnutých darcov. Podobná právna úprava funguje podľa nich tiež v Českej republike.

Súvisiace články

Aktuálne správy