Extra príplatky: Letecký priemysel chce, aby ste mali príručnú batožinu o 40 % menšiu

, qz Foto: SITA

Konzorcium globálnych leteckých spoločností sa snaží stlačiť objem príručnej batožiny. Nedávno International Air Transport Association (IATA) navrhla novú minimálnu veľkosť pre svoje členské letecké spoločnosti.

Nový štandard maximálnej príručnej batožiny na palube má mať rozmer 55 cm x 35 cm x 20 cm, čo je objem 38500 cm³. Ide o 39 % zmenšenie predchádzajúceho štandardu IATA, kedy platil rozmer 56 cm x 45 cm x 25 cm, čo je ekvivalent objemu asi štyroch futbalových lôpt

Zmena prichádza v čase, keď sa letecké spoločnosti snažia znižovať svoje limity na veľkosť batožiny a vyzbierať ďalšie a ďalšie poplatky od cestujúcich, ktorým kontrolujú batožinu. Pritom výrobcovia lietadiel stále prichádzajú s nápadmi, ako zvýšiť odkladaciu kapacitu nad hlavami cestujúcich.

V procese, ktorého cieľom je zlepšiť výkonnosť leteckých spoločností tým, že sa zníži čas potrebný na presun cestujúcich na palubu lietadla. Letecké spoločnosti nie sú povinné prijať politiku IATA, ale vo videu na stránkach IATA, sa hovorí, že 30 alebo 40 letecké spoločností už prejavilo záujem, zatiaľ čo asi tucet požiadavky akceptuje.

Zníženie je výsledkom programu "IATA Cabin OK", ktorá sa snaží certifikovať určitú batožinu ako splnenie požiadaviek IATA. Na jednej strane, to znamená, že ak si kúpite "IATA Cabin OK" certifikovanú tašku, budete mať istotu, že si ju môžete zobrať na palubu. Na druhej strane, to znamená, že ak už aj doteraz lietate s väčšou príručnou batožinou, situácia sa teraz ešte zhorší.

Navrhovaná veľkosť batožiny je menšia ako sú súčasné limity u American Airlines, Delta, United, Southwest, British Airways, EasyJet, Lufthansa, Air France, a Emirates. Iba EasyJet a British Airways umožňujú bezplatný prevoz príručnej batožiny pre cestujúcich v ekonomickej triede o veľkosti ako je starý štandard.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy