Šedivá sila: Ako staršie ženy môžu vyriešiť ekonomické problémy

, CNBC Foto: SITA

Hillary Clintonová, Angela Merkelová a Janet Yellenová. Všetky tri sa blížia k dôchodkového veku, napriek tomu menia svet. Samozrejme, že tieto ženy sú výnimočné v mnohých ohľadoch.

V rozvinutej západnej spoločnosti sa očakáva, že ženy v určitom veku by sa mali usadiť, odísť do dôchodku, starať sa o vnúčatá. Opak je ale pravdou, v najbližších rokoch sa čoraz viac žien presadí vo svojej kariére po 55 roku života. Skôr než by sa mali stať "babičkou na plný úväzok,“ stále menej z nich sa zamýšľa nad prípadným odchodom do dôchodku. Ak by sa tieto staršie ženy pustili v práci plnou parou vpred, mohlo by to pomôcť vyriešiť niektoré z našich najnaliehavejších ekonomických problémov.

Prax je ale taká, že ak sa staršie ženy potrebujú postarať o svojich blízkych, následne zistia, že sa nedokážu vrátiť späť na trh práce. Tieto spoločenské normy je ale podľa odborníkov potrebné zmeniť, aby sa čo najlepšie využili tieto vynikajúce zdroje a talent v podobe žien, ktoré chcú alebo potrebujú pracovať dlhšie, aj keď už majú nárok na dôchodok. Ak sa im prácou zvýšia ich životné príjmy, prispeli by k hospodárskemu rastu. Zjednodušene povedané: čím dlhšie necháme ženy pracovať, platiť dane a nakupovať spotrebný tovar, tým viac prispievajú k ekonomike.

Aj nedávne oživenie na trhu práce v USA a v Európe možno z časti pripísať tejto kategórii obyvateľstva. V súčasnosti ale zvýšenie účasti starších žien na trhu práce má obvykle mierne negatívny vplyv na produktivitu, pretože staršie generácie žien majú nižšiu kvalifikáciu ako ich mužské náprotivky, kvôli spoločenským nerovnostiam v čase, keď boli mladšie. Tento limit by sa ale podľa ekonómov mal časom zmenšovať, až úplne zmiznúť.  

Rovnako ako vymyslená slečna Marplová, ktorá využíva svoje vedomosti pri riešení zločinov, môžu aj skutočné staršie ženy na pracovisku využívať vlastné životné skúsenosti. Zručnosti žien nad 55 rokov na vyšších stupňoch riadenia sa ukázali ako potenciálne najviac efektívne pri meniacich sa podnikoch, uvádza nedávna správa spoločnosti PricewaterhouseCoopers (PwC).

"Sú z nich dobré strategičky, dokážu presadiť skutočne transformačné zmeny, čiastočne aj preto, že čerpajú z rôznych skúseností a tiež majú väčšiu schopnosť argumentovať a vcítiť sa do inej perspektívy," potvrdila Jessica Leitchová, konzultantka PwC pre televíznu stanicu CNBC. Leitchová patrí do autorského tímu, ktorý tvrdí, že ženy nad 55 rokov môžu vyriešiť niektoré z najkomplikovanejších problémov spoločností. A aké pracovné miesta sú pre ne najlepšie? Budú zastávať riadiacu pozíciu, ale s najväčšou pravdepodobnosťou v nevýkonných či poradenských pozíciách, nechcú byť zaradené do štruktúry firiem. "Neboja sa robiť rozhodnutia, ktoré by mohli byť v rozpore s firemnou straníckou líniou," dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy