Výhľad na druhý polrok 2015 podľa Fidelity: Akcie rozvíjajúcich sa trhov

, Fidelity Worldwide Investment Foto SITA

Hlavnou oblasťou momentálnych obáv je riziko rastu sadzieb rozvinutých trhov na aktívach rozvíjajúceho sa trhu. Avšak treba si uvedomiť, že dnes panovníci v rozvíjajúcom sa svete sú výrazne menej vystavení menovému dlhu, než bývali koncom deväťdesiatych rokov, kedy sa menové krízy vyskytovali naposledy.

A dnes je to vlastne dlh v podnikovej súvahe, ktorý je oveľa dôležitejší, a to je dôvod, prečo trávime veľa času úsilím pochopiť nesúlady medzi menou, v ktorej ľudia zvyšujú svoje dlhy a menou, v ktorej svoj dlh financujú pokiaľ ide platenie úrokov.

Z hľadiska politického pozadia, rok 2015 a ďalej bude pravdepodobne veľmi odlišný od toho, čo sme videli v roku 2014, keďže to bol z veľkej časti o sľuboch v ťažkom volebnom cykle. Rok 2015 a ďalej je o tom, že vlády zavádzajú reformné programy, rozvíjajúce sa ekonomiky stavajú na pevnejšie základy, z ktorých sa budú posúvať ďalej.

Skvelým príkladom je India. Toto je krajina, kde bola zvolená reformná vláda. Rozhodne postupujú v oznámených zámeroch štrukturálnych reforiem sieťových odvetví a infraštruktúry, ale rovnako aj využívajú príležitosť vyplývajúcu zo 40% poklesu cien ropy na odstránenie palivových dotácií.

Je tu predstava, že táto pokračujúca slabosť cien komodít je negatívna pre EM ako celok, avšak nedokáže uznať skutočnosť, že zatiaľ čo existuje niekoľko ekonomík, ktoré sú odkázané na vývoz komodít ako zdroj daňových príjmov, rovnako tak existuje rad ekonomík v rozvojovom svete, ktoré sú v skutočnosti čistými dovozcami komodít. A keď ste zaznamenali 40% pokles, najmä v cenách ropy a potravín, keď máte dočinenia z niektorými z ekonomík v najskoršom štádiu kde príjem domácnosti je vo výške 2-3000 dolárov ročne, 40% pokles cien komodít, na ktoré míňate väčšinu peňazí v skutočnosti vygeneruje veľa dodatočného disponibilného príjmu, ktorý môže byť použitý na kúpu spotrebného tovaru. Takže tu je potenciálne pozitívny výhľad na spotrebu.

 

Autorom je Alex Homan, investičný riaditeľ, akcie rozvíjajúcich sa trhov, Fidelity Worldwide Investment

 

Súvisiace články

Aktuálne správy