Bezpečnostných technikov budú môcť vzdelávať aj fyzické osoby

Bezpečnostných technikov budú môcť vzdelávať aj fyzické osoby. Vyplýva to z novely zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.
Súčasné znenie zákona obmedzuje poskytovanie vzdelávania bezpečnostných technikov len na právnické osoby a vylučuje z tejto služby fyzické osoby. Rezort práce sa preto rozhodol tento stav odstrániť. Zároveň uviedol, že novelou reaguje aj na požiadavku Európskej komisie.
„V zákone sa navrhuje zrušiť toto obmedzenie pre samostatne podnikajúce fyzické osoby, a to aj so zreteľom na skutočnosť, že oprávnenia na výchovu a vzdelávanie bezpečnostných technikov podľa súčasného zákona získavali aj takzvané jednoosobové právnické osoby,“ konštatoval rezort práce.
Novela umožňuje tiež to, aby výchovu a vzdelávanie mohli zabezpečovať aj iné odborné fyzické osoby ako len osoby s príslušným preukazom alebo osvedčením na výkon príslušnej činnosti. „V porovnaní s doterajším stavom sa rozširuje okruh odborne spôsobilých fyzických osôb, ktoré môžu získať oprávnenie na výchovu a vzdelávanie bezpečnostných technikov,“ priblížilo ministerstvo práce.
Novelou sa presne zadefinujú požiadavky na odbornú spôsobilosť a prax žiadateľov o vydanie oprávnenia na výchovu a vzdelávanie odborného zástupcu a školiteľa technikov.
Právna norma nadobudne účinnosť 1. júla tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy