Gréci môžu o reformách vypísať referendum, tvrdí Schäuble

Referendum o podmienkach finančnej pomoci výmenou za reformy by mohlo gréckym voličom pomôcť správne sa rozhodnúť, uviedol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble

Dohodu o finančnej pomoci Grécku výmenou za reformy by mohli schváliť grécki voliči v referende. Vyhlásil to v pondelok nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Pre schválenie ďalšej pomoci v parlamentoch členských štátov eurozóny je pritom kľúčové, aby akúkoľvek dohodu s Gréckom potvrdil Medzinárodný menový fond, dodal minister. Pokrok v rokovaniach s Aténami označil za malý až žiadny, s výnimkou toho, že sa zlepšilo počasie. „Ak si grécka vláda myslí, že musia uskutočniť referendum, nech majú referendum… Gréckym obyvateľom by to dokonca mohlo pomôcť pri rozhodovaní, či sú pripravení akceptovať to, čo je potrebné, alebo či chcú niečo iné,“ zdôraznil Schäuble.

O Grécku v pondelok rokujú ministri financií členských štátov eurozóny. Ministri podľa agentúry Reuters uzavretie dohody na bruselskom stretnutí euroskupiny vylučujú, keďže príliš veľa otázok zostáva otvorených. Spory Atén s veriteľskými inštitúciami sa týkajú najmä rozpočtu, trhu práce a dôchodkového systému.

Súvisiace články

Aktuálne správy