Domácim rozpočtom proti chudobe: Vyvarujte sa chýb, ktoré ruinujú vaše úspory

, msn Foto: thinkstock

Domáci rozpočet dokáže poskytnúť presný obraz o vašich osobných financiách, a je to perfektný nástroj pre rozhodovanie o tom, ako minúť peniaze. Ale rozpočet len dokonale kopíruje vašu stratégiu. Ak sa nemáte čoho držať, môžete urobiť zopár zbytočných chýb.

Váš rozpočet nebude perfektný ak sa dopustíte obvyklých chýb, ktoré vám rozhodia plán výdavkov z rovnováhy. Pozrite si 17 najväčších rozpočtových chýb, či náhodou nerobíte aj vy, niektorú z nich.  

1. Správny odhad
Ešte než sa pustíte do vytvárania rozpočtu, musíte vedieť, kam vaše peniaze idú a poznať vaše skutočné životné náklady. Odhad alebo tipovanie zmysel nemá, väčšinou vždy pravdepodobne utrácate viac, než si myslíte, a to každý mesiac. Lepšie je sledovať svoje výdavky mesiac alebo dva, než sa pokúsite zostaviť rozpočet. Urobiť si zoznam za čo utrácate.

2. Rezerva pre neočakávané situácie
Rozpočet je nástroj, ktorý vám pomôže s rastom osobných úspor. Okrem toho, že je postavený na fixných a variabilných nákladov, nezabudnite si odkladať. Starajte sa o svoj sporiaci účet ako by to bol akýkoľvek iný náklad vo vašom rozpočte. Niečo by ste si mali každý mesiac odkladať na sporiaci účet, aby ste mali rezervu aj na nečakané výdavky.

3. Nerealistické očakávania
Každý túži po tom, aby si dokázal zlepšiť svoj finančný výhľad. Ale nemali by ste si latku nastaviť príliš vysoko. Extrémne rozpočtovanie vyzerá dobre na papieri, ale tento prístup nie je vždy efektívny ani realistický. Začínajúci „rozpočtári“ najmä tí, ktorí sa snažia splatiť dlhy, často hádžu na papier čísla, ktoré ale nemajú žiadny základ v realite. Namiesto toho je rozumnejšie začínať menšími krokmi, možno dvakrát týždenne si brať do práce z domu obed, a postupne pridávať ďalší deň.

4. Rozpočet postavený na hrubom príjme
Je zbytočná rátať si koľko dokážete zarobiť ročne, pokiaľ si tento príjem neošetríte o oane, zdravotné poistenie a ďalšie zrážky zo mzdy. Podstatné sú skutočné príjmy. Pre realistický rozpočet preto potrebujete výdavkový plán založený na vašej čistej mzde a domácich výdavkoch.

5. Lacnejšie alternatívy
Zníženie nákladov je jeden zo spôsobov, ako udržať náklady v rámci rozpočtu. Čo ale v prípade, že je to málo? Skontrolujte si náklady za účty, tie nie sú fixné a ponúkajú oveľa viac možností, ako si uvedomujete. Ak hľadáte spôsoby, ako ušetriť, poobzerajte sa aj po nových poskytovateľoch a nezabúdajte porovnávať ceny. Alebo sa obráťte na odborníka a zistite, kedy máte nárok na zľavu alebo špeciálnu prémiu.

6. Príveľa účtov
Ak máte za hrsť rôznych platobných kariet a niekoľko účtov, ľahko stratíte prehľad o tom, ako míňate svoje peniaze. Mali by ste zjednodušiť a zefektívniť tieto kroky, aby dokázali sledovať výdavky. Iba tak dokážete predísť nákladným pokutám vo forme účtov za prekročenie debetu, či neskorého splatenia  pôžičky z kreditnej karty.

7. Veľké oči
Väčšina ľudí má svoje vysnívané bývanie. Ale aj v tomto prípade je lepšie stáť nohami na zemi. Nekupujte si niečo, čo si nemôžete dovoliť. Pri rozpočte zistíte, že vaše hypotéka alebo úver je základnou príčinou finančnej úzkosti. Možno by stálo za zváženie presťahovať sa do niečoho lacnejšieho.

8. Menej je viac
Či chcete splatiť dlh, vytvoriť si núdzový fond, sporiť na dovolenku, má to zmysel iba vtedy, aby tieto náklady zahrniete do rozpočtu. Ako ďaleko vás vaša hotovosť pustí? Šetrenie na viac cieľov súčasne môže skončiť tak, že splniť takúto výzvu je nereálne. Len zbytočne krváca váš rozpočet.

9. Úprava variabilných nákladov
Rozpočtovanie nebude fungovať, ak ste ochotní zmeniť výdavky podľa potreby. Pokiaľ sa do vašich výdavkov započítava príliš veľa kategórií, ako zábava, nákupy a rekreácia, budete musieť škrtať. Inak budete aj naďalej nekontrolovane míňať každý mesiac.

10. Aktualizácia rozpočtu
Vaše príjmy a výdavky sa môžu z roka na rok meniť. Preto rozpočet, ktorý vytvoríte dnes, by mohol byť už o rok irelevantný. Aby nedošlo k problémom s cash flow,  aktualizujte svoj rozpočet na pravidelnej báze. Nezabudnite pripísať, ak ste dosiahli nejaké zvýšenie príjmu.

11. Nesprávne zvolený softvér
Počítačové programy, rôzne softvérové aplikácie, ale aj webové stránky ponúkajú nepreberné množstvo rôznych užitočných rozpočtových nástrojov. Treba však mať na pamäti, že kým systém, ktorý pracuje ideálne pre niekoho iného, nemusí sadnúť aj vám. Musíte porovnávať dostupné možnosti a vybrať si taký program, ktorý budete pohodlne používať. Je to všetko experimentovanie, výsledky si skontrolujete zo dňa na deň.

12. Držať krok s priateľmi
Realita je často taká, že vaši kolegovia nezdieľajú s vami vaše finančné myslenie. To predstavuje riziko pre váš finančný rozvoj. V snahe udržať krok s priateľmi totiž budete chcieť míňať viac peňazí, ako ste pôvodne chceli. Budete sa musieť rozhodnúť. Ak sa nechcete úplne odrezať od týchto ľudí, budete si musieť vyberať s kým pôjdete „nakupovať“.

13. Hlavné slovo
V prípade párov by nemal iba jeden z dvojice diktovať alebo kontrolovať rodinný rozpočet, alebo vyčleňovať prostriedky pre chod domácnosti. Rozpočet bude účinný len ak sa obe strany dohodnú na podmienkach a o financiách budú spolu komunikovať.

14. Mimoriadne výdavky
Je dobre, ak sa v rozpočte počíta s nečakanými výdavkami, ako sú darčeky, oprava auta, domu, ale aj zaplatenie poistenia a daní. Aj tieto náklady majú miesto v rozpočte, na základe odhadu. Stanovíte si ročné náklady a vydelíte dvanástimi.

15. Prelievanie finančných prostriedkov
Aj keď to je nepochybne lákavé, nemali by ste „kradnúť“ peniaze z iných kategórií výdavkov. Napríklad, ak ste už minuli peniaze na rekreáciu alebo nákup za tento mesiac, nemali by ste siahnuť na peniaze z vášho dopravného fondu, len preto, že neviete odolať aktuálnym výpredajom vo vašom obľúbenom butiku.

16. Bez peňazí niet zábavy
Získať kontrolu nad peniazmi a míňať menej ešte neznamená, že musíte sedieť doma a nudiť sa pred televízorom. Každý si potrebuje z času na čas niekam vyraziť. Užiť si trocha zábavy a niečo pritom minúť nie je nič nezodpovedné. Žiaden rozpočet nebude dlhodobo fungovať, ak si nedožičíte niektoré veci, aj keď to bude len niečo malé, napríklad čokoládová tyčinka raz za týždeň.

17. Nepotrebujete rozpočet
Ak si nikdy nedokážete nájsť čas, aby ste si sadli a vytvorili vlastný týždenný alebo mesačný rozpočet, nečakajte, že vaše osobné financie budú na tom časom lepšie. Aj finančný výhľad si vyžaduje úsilie a prácu. Nestačí len hovoriť o tom, že svoju situáciu chcete zmeniť. Musíte urobiť prvý krok.

Súvisiace články

Aktuálne správy