V Pekingu oslávili obnovenie leteckého spojenia s Budapešťou

Čínska letecká spoločnosť Air China dnes v Pekingu oslávila obnovenie leteckého spojenia s Budapešťou, a to od 1. mája. Podľa agentúry MTI maďarská veľvyslankyňa v Pekingu Cecília Szilasová na slávnosti uviedla, že obnovenie leteckej linky, o ktorom sa hovorilo už roky, je výsledkom mohutného rozvoja vzájomných maďarsko-čínskych vzťahov.
Ako povedala, počet turistických a obchodných cestujúcich z Číny do Maďarska vlani stúpol o 19 %. Podľa odborníkov sa však v nadchádzajúcich piatich rokoch môže ich počet zdvojnásobiť, čo prispeje nielen k rozvoju cestovného ruchu, ale aj k prehĺbeniu obchodných vzťahov.
Szilasová pripomenula, že v Maďarsku žije najpočetnejšie spoločenstvo Číňanov v regióne strednej a východnej Európy. „Priame spojenie bude určite výhodou pre Číňanov, ktorí žijú v Maďarsku,“ dodala.
Obnovené letecké spojenie medzi Pekingom a Budapešťou oznámil 14. marca maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó v Budapešti.
Spojenie medzi hlavným mestom Číny a maďarskou metropolou zabezpečí čínska štátna letecká spoločnosť Air China štyrikrát týždenne lietadlami typu Airbus A330-200. Pri ceste do Budapešti bude mať spoj medzipristátie v bieloruskom Minsku, pri ceste späť však už poletí priamo do Pekingu.

Súvisiace články

Aktuálne správy