Rozpracované predaje domov vzrástli v USA v marci na nové takmer 2-ročné maximum

Počet Američanov, ktorí podpísali kontrakt na kúpu domu, zaznamenal rast aj v marci, už tretí mesiac po sebe, pričom dosiahol najvyššiu hodnotu za takmer dva roky. Uviedla to dnes Národná asociácia realitných maklérov (National Association of Realtors – NAR). Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Asociácia uviedla, že jej index rozpracovaných predajov domov vzrástol v marci o 1,1 % na 108,6 bodu z nahor revidovanej februárovej hodnoty 107,4 bodu. Výsledok je o niečo lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom indexu o 1 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka vzrástol index už o 11,1 % a v súčasnosti je na najvyššej hodnote od júna 2013, keď dosiahol 109,4 bodu.
Záujem o kúpu domu vzrástol najmä v južných štátoch krajiny a na západe. Naopak, na severovýchode a stredozápade počet podpísaných kontraktov klesol, pričom viacerí ekonómovia očakávali, že po nepriaznivých zimných mesiacoch nastane v týchto oblastiach oživenie.
Rozpracované predaje domov sú indikátorom, ktorý signalizuje vývoj predaja v budúcnosti. Medzi podpísaním kontraktu a dokončením predaja sú totiž väčšinou jeden až dva mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy