Americká ekonomika v 1. štvrťroku 2015 sotva rástla

Americká ekonomika v 1. štvrťroku 2015 sotva rástla. Dôvodom bol pokles firemných investícií a tiež exportu, za ktorý môže pád cien ropy a posilnenie dolára. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.
Podľa prvého odhadu amerického ministerstva obchodu hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa za tri mesiace do konca marca medziročne zvýšil len o 0,2 %.
To je prudké spomalenie v porovnaní s 2,2-% rastom HDP v 4. kvartáli 2014 a oveľa horší výsledok, ako očakávali experti. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, totiž predpovedali, že výkon americkej ekonomiky v 1. štvrťroku 2015 stúpne o 1 %.
Experti však zároveň pripomínajú, že prudké spomalenie najväčšieho svetového hospodárstva pravdepodobne neodráža jeho „zdravotný stav“. Svojím dielom k nemu totiž prispeli aj jednorazové faktory, ako napríklad nepriaznivé počasie či štrajk prístavných robotníkov na západnom pobreží USA, ktorý negatívne ovplyvnil export.
Spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadajú až dve tretiny ekonomickej aktivity, sa v sledovanom období zvýšili o 1,9 %, čo je tiež oveľa menej ako v 4. kvartáli, keď vzrástli o 4,4 %.
Firemné investície sa v období január – marec prepadli medziročne o 2,5 %. To je najhorší výsledok od konca roka 2009. Na ilustráciu, v 4. kvartáli 2014 stúpli firemné investície o 4,5 %.
Aj export z USA sa v 1. štvrťroku znížil, zatiaľ čo import stúpol. Výsledkom bol nárast obchodného schodku na 522,1 miliardy USD (474,55 miliardy eur). Zahraničný obchod spomalil rast HDP o 1,25 percentuálneho bodu.
Export z USA klesá už štyri mesiace v reakcii na posilnenie dolára, ktoré zdražilo americké výrobky v zahraničí.
Ekonómovia teraz vkladajú veľké nádeje do domácností, ktoré by svojimi výdavkami mohli podporiť hospodársky rast USA. Situácia na americkom trhu práce sa zlepšuje, ceny benzínu sú nízke. Disponibilné príjmy spotrebiteľov po očistení od inflácie v 1. kvartáli stúpli o 6,2 %, najstrmšie za viac ako dva roky.
Analytici odhadujú, že v tomto 2. štvrťroku americká ekonomika zrýchli a jej výkon stúpne o 3,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy