Euro podporil rast objemu úverov v eurozóne

Svetové devízové trhy - euro, dolár, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro podporil rast objemu úverov v eurozóne“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 29. apríla (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena sa v stredu prvýkrát po troch týždňoch dostala nad úroveň 1,10 USD/EUR. Po zverejnení správy, ktorá ukázala, že objem úverov poskytnutých domácnostiam a firmám v eurozóne v marci prvýkrát po troch rokoch posilnil, sa euro voči doláru vyšplhalo na úroveň 1,10145 USD/EUR.

Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, klesol na úroveň 95,823 bodu, čiže najnižšie za dva mesiace. Dôvodom boli očakávania, že americký Federálny rezervný systém pravdepodobne vo vyhlásení po skončení svojho zasadania zvolí vyjadrenia v prospech voľnej menovej politiky. „Mohli by sme byť svedkami toho, že euro sa posunie vyššie, možno na úroveň 1,1150 USD/EUR,“ povedal Peter Kinsella z Commerzbank.

Česká koruna do 15:40 SELČ oslabila voči euru o 0,02 % na 27,459 CZK/EUR. Maďarský forint si odpísal 0,43 % a dostal sa na 302,500 HUF/EUR. Pokles zaznamenal aj poľský zlotý, ktorý klesol o 0,42 % na 4,016 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy