Whirlpool dosiahol v 1. štvrťroku nárast zisku

Americký výrobca bielej techniky Whirlpool dosiahol v 1. štvrťroku nárast zisku, ktorý prekonal aj odhady analytikov z Wall Street. Napriek tomu znížil svoju prognózu na tento rok. Očakáva totiž výrazný pokles tržieb v Latinskej Amerike, a to najmä v dôsledku recesie v Brazílii. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa hospodárskych výsledkov čistý zisk najväčšieho výrobcu domácich spotrebičov na svete za prvé tri mesiace roka 2015 vzrástol na 191 miliónov USD (176,49 milióna eur), čo predstavuje 2,38 USD na akciu, a to zo 160 miliónov USD alebo 2,02 USD na akciu v rovnakom období vlani.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, americkému koncernu predpovedali zisk v priemere 2,34 USD na akciu.
Tržby koncernu v období január – marec 2015 vzrástli o 11 % na 4,85 miliardy USD zo 4,4 miliardy USD. Analytici však odhadovali, že sa zvýšia ešte viac a dosiahnu 5,06 miliardy USD. Po očistení od kurzových vplyvov tržby amerického koncernu v 1. kvartáli stúpli medziročne až o 23 %.
Spoločnosť so sídlom v Benton Harbor, štát Michigan, zároveň uviedla, že redukcia nákladov aj nedávne akvizície jej pomohli zmierniť negatívny vplyv silného dolára a klesajúceho odbytu v Brazílii na hospodárske výsledky.
Whirlpool tiež znížil odhad zisku za celý rok 2015 na 12 až 13 USD na akciu z pôvodne očakávaných 14 až 15 USD/akcia.
V Severnej Amerike koncern predpovedá nárast odbytu zhruba o 4 %, ale v Latinskej Amerike očakáva jeho pokles o 10 až 12 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy