Sociálni partneri začali diskutovať o reforme dôchodkového systému

V záujme stabilizácie a udržateľnosti dôchodkového systému na Slovensku sú potrebné jeho zásadné zmeny. Zhodli sa na tom tento týždeň účastníci rokovania sociálnych partnerov na pôde Konfederácie odborových zväzov (KOZ). Začali tak diskusiu a možný spoločný postup pri príprave návrhu reformy dôchodkového systému, informovala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Miriam Špániková.

Sociálni partneri sa podľa nej zhodli, že pri Hospodárskej a sociálnej rade (HSR) je nevyhnutné zriadiť tripartitnú odbornú komisiu pre dôchodkové a sociálne systémy, ktorá by nielen vyhodnocovala a pripomienkovala, ale aj navrhovala potrebné zmeny v tejto oblasti.

"Sociálni partneri podporujú myšlienky návrhu reformy, s dôrazom zmien v oblasti primeranej miery solidarity a zásluhovosti, v posilnení princípu tripartitného riadenia Sociálnej poisťovne, vo financovaní dôchodkov z viacerých zdrojov a v posilnení nadstavbového systému dôchodkového zabezpečenia – dobrovoľného dôchodkového sporenia," doplnila Špániková.
Ako v reakcii uviedol hovorca ministerstva práce Michal Stuška, bolo to práve súčasné vedenie rezortu, ktoré v roku 2012 po širokej tripartitnej diskusii presadilo zvýšenie nevyhnutnej miery solidarity v 1. pilieri, ako aj návrat atraktívnosti 3. piliera formou daňového zvýhodnenia, ktoré zrušila bývalá vláda.

"Tieto opatrenia boli súčasťou celkovej nevyhnutnej reformy 1., 2. aj 3. piliera v záujme udržateľnosti a zmysluplnosti celého nášho dôchodkového systému a boli výsledkom rokovaní Rady solidarity a rozvoja, ako aj tripartity," zdôraznil Stuška.

Úroveň tripartitného sociálneho dialógu podľa neho ešte nikdy nebola na vyššej úrovni ako v súčasnosti. "Ak môže hĺbke odborných diskusií v téme sociálnej politiky do budúcna prispieť aj zriadenie samostatnej komisie, prípadne širšej pracovnej skupiny na princípe tripartity, MPSVR je určite pripravené o tom ďalej diskutovať," dodal hovorca rezortu.

Súvisiace články

Aktuálne správy