Na podnikateľskom fóre sa rokovalo o ukrajinských investíciách

Nadviazanie nových hospodárskych vzťahov bolo cieľom štvordňového podnikateľského Slovensko-ukrajinského fóra SUBF 2015, ktoré sa dnes skončilo v Košiciach. Podľa Východoslovenskej agentúry (VIA), ktorá podujatie organizovala, bude na vyhodnotenie výsledkov potrebné isté časové obdobie a sled ďalších krokov.
„Možno však už teraz potvrdiť, že boli realizované konkrétne dvojstranné rokovania, vedúce k založeniu nových obchodných spoločností ukrajinských investorov na Slovensku. V B2B (Business-to-business) sekcii SUBF 2015 sme zaznamenali množstvo ďalších dvojstranných stretnutí, ktoré môžu rýchlo priniesť merateľné výsledky,“ uviedlo dnes v záverečnom komuniké predstavenstvo VIA.
Na podujatí pod záštitou premiéra SR Roberta Fica sa zúčastnilo vyše 120 firiem a ďalších subjektov zo Slovenska a Ukrajiny, ale aj iných krajín. Dvojstranné rokovanie zástupcov bieloruského regiónu Vitebsk s predstaviteľmi mesta Košice a členmi predstavenstva VIA podľa komuniké potvrdilo obojstranný záujem o konkrétne kroky v blízkej budúcnosti.
„Záujem o účasť na SUBF 2015 naplnil predstavy organizátorov aj napriek tomu, že niektoré spoločnosti z Ukrajiny svoj príchod po predbežnej registrácii zrušili. Dôvodom, popri neľahkej ekonomickej situácii a výrazne devalvovanej ukrajinskej hrivny, boli čiastočne aj administratívne prekážky spojené so vstupom do Schengenského priestoru. Tieto bariéry chce VIA v rámci svojich možností pomáhať v budúcnosti odstraňovať,“ konštatovalo predstavenstvo agentúry.
Najucelenejším blokom fóra bola konferenčná časť, kde v štyroch sekciách venovaných energetike, strojárstvu, informačným technológiám a cestovnému ruchu odznelo viacero prednášok a prezentácií.
Podujatie otvoril v pondelok (20.4.), deň pred oznámením o svojej rezignácii, minister hospodárstva Pavol Pavlis spolu s ukrajinským zástupcom ministra ekonomického rozvoja a obchodu Ruslanom Adolfovičom Koržom.
V stredu (22.4.) na pôde fóra oznámili zástupcovia Českých aerolínií a Letiska Košice otvorenie priameho leteckého spojenia medzi Košicami a ukrajinským Kyjevom k 18. máju tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy