K projektu ázijskej investičnej banky sa pripojilo 57 krajín

Medzi zakladajúcimi členmi Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry sú aj európske štáty vrátane Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska a Talianska

K projektu novej Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB) sa pripojilo 57 štátov. Informovalo o tom v stredu čínske ministerstvo financií. Medzi zakladajúcimi členmi AIIB je 37 krajín z Ázie, ostatné pochádzajú z iných regiónov vrátane Európy. Minulý mesiac sa k banke pripojila Veľká Británia, ktorú rýchlo nasledovali Nemecko, Francúzsko a Taliansko. V rámci skupiny najvyspelejších ekonomík G7 medzi zakladajúcimi členmi banky chýbajú Spojené štáty americké, Japonsko a Kanada. Washington projektu vyčítal nedostatočnú transparentnosť a vyjadroval obavy zo silného vplyvu Číny.

Zástupcovia členských štátov podľa ministerstva pripravujú návrh charty novej banky, ktorú by mali podpísať do konca júna. Peking tvrdí, že v rámci AIIB nebude uplatňovať právo veta. Ázijská banka pre investície do infraštruktúry sa môže stať konkurentom Svetovej banky, v ktorej majú dominantnú pozíciu USA, upozornila agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy