PMÚ skúma možný kartel v strojárstve

Protimonopolný úrad SR má informácie, že dvaja podnikatelia koordinovali svoj postup pri predkladaní cenových ponúk v rámci verejného obstarávania, ktorého predmetom bola dodávka strojov a zariadení na deproteináciu produkcie škrobov na technické účely a dobudovanie integrovaného skladového hospodárstva pšeničného škrobu v celkovej predpokladanej hodnote 3,95 mil. eur.

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) začal z vlastného podnetu konanie vo veci možnej dohody obmedzujúcej súťaž uzatvorenej medzi podnikateľmi pôsobiacimi okrem iného v oblasti strojárstva. „Úrad na základe zhromaždených dôkazov nadobudol dôvodné podozrenie, že dvaja podnikatelia koordinovali svoj postup pri predkladaní cenových ponúk v rámci verejného obstarávania, ktorého predmetom bola dodávka strojov a zariadení na deproteináciu produkcie škrobov na technické účely a dobudovanie integrovaného skladového hospodárstva pšeničného škrobu v celkovej predpokladanej hodnote 3,95 mil. eur bez DPH,“ informoval PMÚ.

Spomínaný projekt bol realizovaný s podporou finančných prostriedkov z fondov EÚ. „Nakoľko ide o horizontálnu dohodu medzi priamymi konkurentmi, ktoré patria medzi najzávažnejšie porušenie súťažných pravidiel a považujú sa za ťažké kartely, hrozí podnikateľom v prípade preukázania takejto dohody pokuta až do výšky 10 % z obratu za predchádzajúce uzavreté účtovné obdobie,“ konštatoval úrad.

Súvisiace články

Aktuálne správy