Hydinári očakávajú od nového označovania mäsa vyšší záujem spotrebiteľa

Hydinári v SR očakávajú od nového, prísnejšieho označovania hydinového mäsa vyšší záujem zo strany slovenských spotrebiteľov. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
Od 1. apríla 2015 totiž prišlo na Slovensku aj u hydinového mäsa k zmene označovania jeho pôvodu. Platnosť nadobudlo vykonávacie nariadenie Európskej komisie (EK) číslo 1337 z roku 2013, ktorým sa ustanovujú pravidlá uvádzania krajiny pôvodu pre čerstvé, chladené a mrazené mäso zo svíň, oviec, kôz a hydiny.
„Predpokladáme vyšší dopyt po slovenskom hydinovom mäse, ktoré bolo vyrobené na Slovensku, teda chované a zabité v SR, pretože badať u slovenských spotrebiteľov príklon k spotrebe domácej hydiny,“ spresnil. Spotrebitelia podľa neho však do 31. marca 2015 mali problém zistiť pôvod hydinového mäsa, pretože to bol iba nepovinný údaj.
Poukázal pritom na doteraz veľký počet tzv. slovenských výrobcov hydinového mäsa, čiže rôznych prebaľovacích prevádzok a rozrábkarní v porovnaní s iba tromi hydinovými bitúnkami na kurčatá a jedným bitúnkom na morky.
Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 30 členov.

Súvisiace články

Aktuálne správy